Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Uzavřená LM není aktuální, přesto požadují šéfové velkoklubů zásadní změny

Milán - Šéfové největších evropských klubů chtějí změnit formát fotbalové Ligy mistrů. Víkendová schůzka za zavřenými dveřmi v Miláně však žádný velký posun nepřinesla. Změny zřejmě budou spojeny až s novým vedením UEFA a jejich přijetí lze očekávat v prosinci. Do života by pak měly být uvedeny v roce 2018.

Pohár pro vítěze Ligy mistrů
zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno

Uzavřená soutěž v americkém stylu pro evropskou klubovou smetánku pravděpodobně není na pořadu jednání. Nicméně mezi diskutovanými návrhy je například větší podíl účasti pro kluby z nejprestižnějších lig  z Anglie, Německa, Španělska, Itálie i Francie , garantovaná místa pro některé giganty bez ohledu na jejich umístění v domácí soutěži nebo sobota jako hlavní hrací den.

Cílem je zvýšit atraktivitu Champions League a s tím související příjmy. Ty se v současné době vyšplhaly na 1,25 miliardy eur, což je téměř 34 miliard korun, ale šéfové evropských velkoklubů vidí ještě velké rezervy. Prezident Juventusu Turín Andrea Agnelli na milánské schůzce připomněl, že NFL, liga amerického fotbalu, při stejném počtu týmů generuje mnohem více peněz.

Přitom má mnohem menší základnu fanoušků a celosvětově i nižší televizní sledovanost. Zatímco zápas o Super Bowl sledovalo 110 milionů diváků, finále Ligy mistrů 170 milionů. Přesto má NFL celkově téměř desetkrát vyšší příjmy než Champions League. Liga mistrů však v tomto směru pokulhává i za anglickou Premier League. V ní i poslední Aston Villa dostane 66 milionů liber, tedy přibližně tolik jako Real Madrid za triumf v Lize mistrů.

"Nasloucháme a konzultujeme"

Reformátoři chtějí co nejvíc eliminovat jasně předvídatelné zápasy ve skupinách a přesunutím programu na sobotu přilákat mimoevropské diváky v jiných časových pásmech. Také se nechtějí smířit s tím, že v soutěži scházejí tak oblíbené týmy, jakými jsou Manchester United nebo oba milánské kluby. Účastníci schůzky, která se uskutečnila v rámci milánského finále Ligy mistrů, nechtěli její závěry komentovat.

Ředitel soutěží UEFA Giorgio Marchetti jen stručně poznamenal: "Potřebujeme mít nový formát do konce roku. Zatím nasloucháme a konzultujeme." Nepochybně důležitá pro další vývoj jednání bude osoba nového předsedy UEFA. Nástupce potrestaného Michela Platiniho bude zvolen 14. září v Aténách a v prosinci by pod jeho vedením měla UEFA dát Lize mistrů novou podobu. Ta by začala platit od roku 2018, do té doby jsou televizní práva prodána a nic se měnit nebude.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články