Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Už při startu jde do tuhého. Češi potřebují porazit Severní Iry

Praha - Boj o mistrovství světa začíná a hned na úvod kvalifikace čeká českou reprezentaci jeden z nejdůležitějších zápasů. V souboji potenciálních adeptů na postup přivítají Češi na Letné Severní Irsko a omlazený tým by potřeboval hned na úvod získat tři body. Proti houževnatému týmu Michaela O'Neilla, který se probojoval na Euru až do osmifinále, to ale vůbec nebude mít jednoduché. Přímý přenos sledujte od 20:15 na ČT sport a na našem webu.

Češi potřebují hned na úvod kvalifikace vybojovat tři body. Pokud se jim podaří porazit Severní Iry, zdolají zřejmě největšího soupeře v souboji o druhé místo, které by s velkou pravděpodobností zaručovalo postup do baráže o mistrovství světa.

Severní Irové přitom ovládli kvalifikační skupinu o Euro před Řeckem, Maďarskem či Rumunskem a na mistrovství Evropy se dostali do osmifinále, kde padli až v závěru s Walesem.

A novopečený kapitán reprezentace Marek Suchý si je vědom důležitostí utkání. "On bude každý zápas kvalifikace klíčový. Pochopitelně je to vstup do kvalifikace, navíc v domácím prostředí a se soupeřem, který má stejné ambice jako my. Z toho pohledu je to důležité utkání," myslí si Suchý.

Češi budou samozřejmě bojovat i o prvenství ve skupině, v té se ale nacházejí i obhájci titulu Němci. Kromě úřadujících mistrů světa a nedělního soupeře reprezentace je ve skupině ještě Norsko, Ázerbájdžán a San Marino. 

Premiéra s trenérem Karlem Jarolímem byla od české reprezentace velice slibná. Po přesvědčivé výhře 3:0 nad Arménií ale národní tým čeká značně odlišný protivník. Zatímco proti Arménii Češi vstřelili veškeré branky ze středu hřiště, právě tam by mohli mít proti Severním Irům největší potíže. 

Výběr Michaella O'Neilla často hraje na tři stopery a přehuštěný střed pole, čímž kreativním týmům znemožňuje tvořit šance. Navíc je velmi agresivní, při ztrátách umí jít do rychlých protiútoků a hrozí z nebezpečných standardních situací. 

Právě hlavičkové souboje by mohly být v defenzivě klíčové. "Dali hlavou snad 70 procent gólů. Na to spoléhají, navíc mají nebezpečný rychlý protiútok. Bude důležité, abychom se vyvarovali nějakých zbytečných nedovolených zákroků. Abychom nedělali zbytečné standardky," nabádá své svěřence trenér Jarolím.

Fotbal fokus podcast: Co by si česká reprezentace měla přenést z Jarolímova debutu do utkání se Severním Irskem?

Na tvrdý a přímočarý ostrovní styl fotbalu je po půl roce v Championship, druhé anglické lize, zvyklý i šikovný křídelník Jiří Skalák. A kvality Severních Irů uznává. Z O'Neillova kádru se také zná s Oliverem Norwoodem, odchovanec Manchesteru United před letošní sezonou přestoupil právě do Brightonu.

"Není to tak, že by byli jen důrazní a nakopávali. Mají kvalitní hráče, hrají Premier League, byli na Euru, je to určitě kvalitní tým. Nebude to jen o soubojích. I když ta jejich hra je na tom postavená, ten ostrovní fotbal je prostě takový. My se tomu musíme minimálně vyrovnat," ví Skalák.

Úspěšný vstup je pro omlazený tým důležitý i proto, že mu dodá značné sebevědomí. Pro příklad nemusejí chodit daleko - před dvěma lety Češi oproti veškerým očekáváním ovládli všechny čtyři úvodní zápasy včetně soubojů s Nizozemskem, Tureckem i Islandem. A zajistili si tak většinu bodů potřebnou k postupu.

"V minulé kvalifikaci se nám podařilo doma porazit Holandsko, a to nám ulehčilo vstup. Pak jsme chytili vítěznou sérii, která na konci de facto rozhodla o postupu. Ten vstup je důležitý, navíc hrajeme doma. Chceme toho využít a zvítězit, aby pozice do druhého utkání, které hrajeme v Německu, byla co nejlepší," říká zkušený stoper Michal Kadlec.

Úvodní zápas pod Jarolímem Češi zvládli výborně. Vydatně presovali, šli do rychlých kombinací na jeden dotek a mužstvo působilo velice sehraně. Právě rychlost a přímočarost by mohla platit i na Severní Irsko.

"Bude to asi silnější soupeř než Arménie. Ale hra i výsledek s Arménií nás povzbudily. Ukázalo nám to, jakým směrem bychom chtěli jít. Ale v neděli to bude o něčem jiném," zakončil Kadlec. 

Předpokládaná sestava ČR

Vaclík - Kadeřábek, Pokorný, Suchý, Pudil - Skalák (Kopic), Darida, Pavelka, Krejčí - Kadlec, Škoda (Necid)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články