Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Utkání Němců a Nizozemců odvoláno, Wembley se obléklo do trikolory

Hannover - Přípravný fotbalový zápas Německo - Nizozemsko v Hannoveru byl hodinu a půl před výkopem z bezpečnostních důvodů zrušen. Oznámila to německá policie, jež vyzvala diváky, aby urychleně opustili stadion. V médiích se objevily spekulace, že před stadionem byly v zaparkovaném nákladním autě objeveny výbušniny. Oficiální místa se k tomu odmítla vyjádřit. Z bezpečnostních důvodů byl zrušen i dnešní duel v Bruselu mezi Belgií a Španělskem. Hrát se naopak bude utkání Anglie - Francie na londýnském Wembley.

"Zápas je zrušený. Požádali jsme diváky, aby urychleně, ale bez paniky opustili stadion," řekla německým médiím policejní mluvčí. Hodinu a půl před plánovaným výkopem nicméně na stadionu v Hannoveru ještě mnoho fanoušků nebylo. Oblast kolem stadionu byla krátkodobě uzavřena. Utkání se měla zúčastnit i německá kancléřka Angela Merkelová.

Zaparkované nákladní auto bylo údajně maskované jako vůz záchranné služby a pod tímto krytím se chtělo dostat do útrob stadionu před začátkem utkání.

Podle zatím neoficiálních informací varovaly zahraniční rozvědky německé úřady před hrozbou útoku, jenž mohl nastat právě v průběhu utkání. Zápas byl zrušen 90 minut před svým začátkem. Policejní šéf v Hannoveru Volker Kluwe uvedl, že po otevření bran obdržela policie "vážný tip, že na stadionu byl plánován bombový útok".

Německý ministr vnitra Thomas de Maizièrena improvizované tiskové konferenci potvrdil, že na stadionu hrozilo nebezpečí. Zápas podle něj měl být symbolem nezlomnosti Evropy, o to těžší bylo rozhodnutí ho zrušit. "Ale v tak těžké situaci má v případě pochybností ochrana lidí přednost," dodal.

Mluvčí německé fotbalové reprezentace Jens Grittner uvedl na Twitteru, že tým kouče Löwa byl právě na cestě na stadion, když jej policie informovala o zrušení utkání. Následně odklonila autobus s reprezentanty a nasměrovala jej na bezpečné místo.

Hráči Anglie a Francie poslouchají hymny před začátkem duelu ve Wembley
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

Wembley uctilo oběti teroristických útoků

Už před utkáním mezi Anglií a Francií byl odkaz na páteční tragické události zřetelný. Velký oblouk, který dominuje stadionu Wembley, byl osvětlen barvami francouzské trikolóry.
Hlavnímu vstupu na stadion dominoval nápis "Svoboda, Bratrství, Rovnost" ve francouzštině.

Francouzský brankář Hugo Lloris: "Rádi bychom všem Angličanům, kteří dnes byli ve Wembley, poděkovali za jejich respekt."

Před zápasem přinesli na hřiště smuteční věnce britský princ William a trenéři obou týmů Roy Hodgson a Didier Deschamps. Obě hymny na hřišti zpívali všichni hráči včetně náhradníků, francouzskou Marseillaisu zpívala i řada anglických fanoušků. Za jednou z branek zvedli diváci obří choreografii s francouzskou vlajkou.

Těsně před výkopem se při minutě ticha hráči obou týmů okolo středového kruhu promíchali, zatímco jindy stojí týmy na opačných stranách.

Fanoušci Anderlechtu nesmí do Monaka na klání Evropské ligy

V reakci na pařížské teroristické útoky zakázalo monacké knížectví vstup fanouškům Anderlechtu Brusel na své území na zápas fotbalové Evropské ligy, jež se na stadionu tamního francouzského ligového klubu bude hrát 26. listopadu.

"Toto rozhodnutí je důsledkem dramatických událostí v Paříži, jež přiměly monacké knížectví zvýšit ostražitost a mobilizovat policejní síly," uvedl klub v prohlášení na webu s tím, že rozhodnutí podpořila UEFA i samotný Anderlecht.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články