Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ústí prý má třetinu peněz na stadion, zbytek chce z dotací

Ústí nad Labem – Ústí nad Labem se nového fotbalového stadionu dočká, tvrdí primátor Vít Mandík (ČSSD). Město prý má ve vlastních zdrojích asi třetinu z potřebných 190 milionů korun. Na zbytek žádá dotaci od ministerstva školství, a kdyby ji nedostalo, buď se mu podaří prodat jiný majetek, nebo bude splácet postupně. "Myslím si, že je to na dobré cestě, v březnu s rekonstrukcí snad začneme," řekl Mandík. Stavba nové tribuny má stát podle rok starých informací zhruba 117 milionů korun, teď hovoří Mandík o 190 milionech za dvě etapy. Čím je rozdíl v ceně způsobený, to nespecifikoval.

Stadion v Ústí nad Labem
zdroj: ČT4

Stadion by měl každopádně splňovat svazová kritéria, včetně kapacity 4 000 sedících diváků. "Financování bude z vlastních zdrojů a dodavatelského úvěru," uvedl primátor, který se k projektu dosud nevyjadřoval. Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera už dříve řekl, že šance na brzkou přestavbu stadionu je asi osmdesátiprocentní.

Celkem 60 milionů korun už prý město našlo ve vlastních zdrojích a uvolní je příští rok. Zbytek chce získat z dotace ministerstva školství, případně z prodeje zbytného majetku a v nejhorším z úvěru. Ústecký magistrát nemá zrovna na rozdávání – jeho dluhy činí 1,62 miliardy korun, a tak letos masivně seškrtal investice. "Definitivně jasno ohledně zdrojů financování budeme mít v lednu," dodal Mandík.

V Ústí byl od 90. let podporován hlavně hokej, který byl i divácky úspěšnější. V roce 1998 dokonce fotbalový tým zanikl, ale jeho následník, fúzující s dalšími místními kluby, se škrábal vzhůru tak dlouho, až se na jaře 2010 octl v nejvyšší soutěži. To vše se stadionem, kterému vévodí dřevěná tribunka z roku 1927 a kde se hráči převlékají ve stavebních buňkách. Jedinou prvoligovou sezonu odehrál klub v Teplicích a kvůli nevyhovujícímu stadionu pak málem spadl rovnou do ČFL. Nakonec dostal pro letošek výjimku a po podzimu zase druhou ligu vede.

Ústecký stadion už se nedávno přestavoval. V letech 2004 a 2007 zmizely staré betonové ochozy a místo nich vyrostly tribunky pro 400 stojících a 526 sedících diváků. Prakticky nová je i atletická dráha a trávník; to vše stálo zhruba 40 milionů korun. V téže době město zrekonstruovalo hokejový stadion, což stálo podle tehdejších odhadů asi 300 milionů korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články