Ústí po 18 měsících otevřelo nový stadion. Splňuje podmínky pro ligu

Ústí nad Labem - Zrekonstruovaný stadion splňující podmínky pro nejvyšší soutěž otevřelo Ústí nad Labem. Právě s naplněním regulí pro provoz měl klub v minulosti problémy. Rekonstrukci, která vyšla na 168 milionů korun, bude město splácet deset let.

Ústecký fotbalový stadion
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

"Důvodem pro rekonstrukci městského stadionu byl dlouhodobě nevyhovující stav, který neodpovídal podmínkám fotbalové asociace a UEFA pro postup do nejvyšší ligy," řekla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Opravy stadionu chystalo město řadu let, posledním impulzem k rychlé opravě pak byla sezona 2011/2012: ústecký fotbalový klub tehdy s předstihem vyhrál druhou nejvyšší fotbalovou soutěž, ale právě kvůli nevyhovujícímu stadionu nemohl postoupit do první ligy. Ligové shromáždění odmítlo udělit klubu výjimku, aby mohl hrát v nedalekých Teplicích.

Do té doby město investovalo do stadionu jen průběžně. Nejvíc, 48 milionů korun, v letech 2006 a 2007 při částečné rekonstrukci. Tehdy byla vybudována malá tribuna, nové ochozy, dráha a plocha.

V případě zakázky na kompletní rekonstrukci stadionu využilo město vůbec poprvé elektronickou aukci. "Vysoutěžená cena 168 milionů byla o 30 milionů nižší než původně odhadovaná cena. Město bude částku za stadion bezúročně splácet během deseti let," doplnila Macová.

Přestavba stadionu trvala necelých 18 měsíců. Úspěšnou kolaudací už prošel na konci srpna. Stadion má nové zázemí pro hráče, vyhřívaný trávník, umělé osvětlení a zcela novou hlavní tribunu. Původní dřevěná byla stržena. "V současné době už stadion splňuje veškeré podmínky UEFA," dodala Macová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články