Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Úspěšný kouč Uhrin starší slaví narozeniny

Praha - Fotbalový kouč Dušan Uhrin slaví 5. února narozeniny. Největším úspěchem kouče narozeného v roce 1943 byl zisk titulu vicemistrů Evropy. České národní mužstvo k němu dovedl v roce 1996. Kromě toho si na své konto během své bohaté kariéry připsal dva mistrovské tituly s pražskou Spartou, která pod Uhrinovým vedením dokázala postoupit do semifinálové skupiny Ligy mistrů i do čtvrtfinále Poháru vítězů pohárů. K zisku mistrovského titulu navíc Uhrin dovedl i gruzínské Dinamo Tbilisi.

Rodák ze slovenské Nové Vsi nad Žitavou se v roce 1993 stal trenérem českého národního mužstva, které o tři roky později na mistrovství Evropy v Anglii překvapilo postupem ze "skupiny smrti", přičemž jeho nečekaný atak na zlato zastavilo až v prodloužení finálového zápasu Německo. Následující rok skončil český fotbalový výběr v Poháru FIFA třetí, mezitím však nezvládl kvalifikaci na mistrovství světa a Uhrin se po více než čtyřech letech rozhodl s koučováním skončit. Když koncem roku 1997 Uhrin odešel, činila jeho bilance u reprezentace 27 výher, 10 remíz a 11 porážek.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Uhrin slaví životní jubileum

Celkem pětkrát vyhrál českou anketu Trenér roku a kromě toho Uhrin obdržel i Cenu Václava Jíry za rozvoj českého fotbalu. Dokázal se nicméně prosadit i za hranicemi. Působil mimo jiné na Kypru, ve Spojených arabských emirátech, Izraeli, Gruzii a trénoval i kuvajtský národní tým. Sbírku svých úspěchů díky tomu Uhrin rozšířil o triumf v asijském Poháru vítězů pohárů či vítězství v národních pohárech v Alžírsku, na Kypru a v Emirátech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články