Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Uruguay vybojovala postup do čtvrtfinále, Jihokorejce porazila 2:1

Port Elizabeth - Fotbalisté Uruguaye dnes v prvním osmifinálovém zápase fotbalového mistrovství světa porazili Jižní Koreu 2:1. Postup do čtvrtfinále, kam se Uruguay podívá poprvé po 40 letech, zajistily Jihoameričanům dva góly Luise Suáreze. Jediný gól Korejců vstřelil I Čong-jong, k udržení v šampionátu ale nestačil. Informace o mistrovství najdete také na serveru msfotbal.cz.

Naposled si fotbalisté Uruguaye zahráli ve čtvrtfinále na šampionátu v Mexiku v roce 1970. Od roku 1990 se ale držitelé mistrovských titulů z let 1930 a 1950 do vyřazovací fáze MS nedostali. Zašlou slávu tak úspěšně oprašují teprve letos. Ve čtvrtfinále se postaví proti Ghaně.

Korejci mají jasno, že v Jižní Africe nezopakují svůj dosud nejlepší výsledek, který zaznamenali před osmi lety na vlastní půdě, kdy se probojovali až do semifinále. Na druhou stranu se ale Asiatům podařilo splnit cíl, který si letos stanovili právě na osmifinále.

K dnešnímu zápasu nastoupili Korejci velmi sebevědomě a nervozita na nich nebyla nijak patrná. Uruguayci sice na šampionátu do dnešního dne ještě neinkasovali, ale tentokrát se jejich série otřásla v základech už po pět  minutách, kdy specialista na standardní situace Pak Čchu-jong trefil z přímého kopu tyč.

Nečekaně otevřený úvod podpořili také Jihoameričané a hned z první výraznější šance v osmé minutě udeřili, i když situace zpočátku nevypadala vůbec nebezpečně. Korejský brankář pouštěl do autu Forlánův pas napříč vápnem, ale nevšiml si, že za ním nabíhá Suárez, který z ostrého úhlu trefil opuštěnou branku.

Uruguaycům vstřelený gól pomohl. Mohli se zatáhnout a čekat na rychlé protiútoky. Po jednom z nich postupoval v 27. minutě sám na branku Suárez, ale pomezní sudí odmával ofsajd. Podruhé se Jihoameričané zlobili na rozhodčího těsně před pauzou, kdy německý arbitr Stark přehlédl ruku, kterou zahrál ve vápně Ki Song-jung.

Po přestávce se na stadionu spustil liják, který jako by odstartoval korejský nápor. Uruguayci se možná až příliš zavřeli před vlastní branku a v 52. minutě je za to málem potrestal Pak Čchu-jong. Ve výhodné pozici ale pálil nad.

Uruguayci inkasovali první gól na mistrovství

V polovině druhé půle už přetížená uruguayská obrana kapitulovala. Korejci si k vyrovnání pomohli svou tradiční zbraní - standardní situací v podání hráčů z britských ostrovů. Ki Song-jung z Celtiku poslal do vápna nebezpečný centr a odražený míč umístil hlavou do sítě I Čong-jong z Boltonu. Jihoamerický tým inkasoval na šampionátu vůbec první gól, neprůstřelnost Muslery na turnaji se zastavila na 337 minutách.

Uruguayce vyprovokovala obdržená branka k větší ofenzivě, za kterou byli odměněni deset minut před koncem vítěznou trefou. Po sérii rohových kopů se zmocnil míče v rohu šestnáctky Suárez a z otočky a s pomocí tyče podruhé překonal korejského gólmana. Uruguay tak svého soupeře porazila i ve druhém vzájemném duelu na mistrovství světa. Neprohrála už osm utkání po sobě a ve čtvrtfinále se utká s vítězem zápasu Ghana - USA.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články