Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Uruguay slaví po výhře nad Paraguayí rekordní 15. titul

Buenos Aires – Fotbalisté Uruguaye porazili ve finálovém utkání turnaje Copa América Paraguay 3:0 a získali tak rekordní patnáctý titul mistra Jižní Ameriky. "Celeste" rozhodli o svém triumfu už v prvním poločase, když se trefily obě největší hvězdy, liverpoolský Luis Suárez a Diego Forlán. Nejlepší hráč loňského MS v Jižní Africe Forlán pak ještě v poslední minutě zpečetil jasnou výhru favorita. V čele historické tabulky podle počtu vítězství se Uruguayci osamostatnili před Argentinou, z titulu se radují poprvé od roku 1995.

"Hráli jsme týmově. Myslím, že pokud je tým takhle jednotný, všichni drží pospolu a snaží se jít za stejným cílem, pak můžete dosáhnout úspěchu," řekl Suárez, který sice se čtyřmi trefami o jeden gól zaostal za nejlepším střelcem turnaje Peruáncem Paolem Guerrerem, ale po skončení finále byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.

Za rekordním triumfem mířili ve finále favorizovaní svěřenci Óscara Tabáreze jistými kroky. Od začátku na trávníku diktovali tempo a v úvodních minutách dostali Paraguay, které chybělo několik hráčů a také kouč Gerardo Martin, jenž pykal za chování v semifinálovém utkání proti Venezuele, pod drtivý tlak.

Ve druhé minutě ještě Suárez z úhlu neuspěl a po následném rohu rozhodčí odepřel Uruguayi po Ortigozově ruce penaltu, ale ve dvanácté minutě už přetížená paraguayská defenziva kapitulovala. Suárez si zaběhl za obranu a s přispěním lehké teče stopera Verona a odrazu od zadní tyčky překonal Villara.

Luis Suárez:

"Bylo důležité, že jsme dobře začali. Poté, co jsme dali v první půli dva góly, bylo pro Paraguay hodně složité dostat se zpět do zápasu."

Uruguay se po brzkém gólu uklidnila a především kolmými přihrávkami za obranu dělala Paraguaycům velké starosti. Po jedné z nich vychytal Villar samostatný únik Forlána, ale tři minuty před pauzou už byl proti jeho přesně mířené střele bezmocný.

Paraguay ve všech pěti dosavadních utkáních na turnaji remizovala, ale tentokrát na dotažení dvougólového manka neměla dostatek sil. I když po pauze chvílemi vyvinula tlak, brankář Muslera byl bezchybný. Vytáhl se hlavně v 54. minutě, kdy bravurně vyškrábl Valdezův volej na břevno. Naopak v závěru se podruhé prosadil Forlán a Uruguay mohla naplno začít s oslavami.

Uruguay - Paraguay 3:0 (2:0)

Branky: 42. a 90. Forlán, 12. Suárez. Rozhodčí: Fagundes (Braz.). ŽK: Martín Cáceres, Coates, M. Pereira, Pérez - Vera, V. Cáceres. Diváci: 45 000.

Uruguay: Muslera - M. Pereira, Lugano, Coates, Martín Cáceres (89. Godín) - D. Pérez (70. Eguren), Arévalo Ríos, Álvaro González, Á. Pereira (64. Cavani) - Forlán, Suárez. Trenér: Tabárez.

Paraguay: Villar - Piris, Da Silva, Veron, Marecos - Vera (64. Estigarribia), V. Cáceres (64. H. Pérez), Ortigoza, Riveros - Valdez, Zeballos (76. Barrios). Trenér: Coria.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články