Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Úplatek za naši výhru? Blábol, tvrdí Košťál

Praha - Někdejší ghanský gólman Richard Kingson vyvolal velký rozruch svým vyjádřením, podle něhož mu byl na světovém šampionátu před šesti lety nabídnut úplatek za prohru 0:2 s Českou republikou. Mluvčí české fotbalové asociace Jaroslav Kolář mu hned pohrozil právními důsledky, hlavou kroutí i generální sekretář Petr Fousek. Bývalý manažer českého nároďáku Vlastimil Košťál to doslova označil za blábol.

Vlastimil Košťál
zdroj: Isifa/LN autor: Tomáš Krist

"Jeden Ghaňan mě zavedl k lidem, kteří mi nabídli úplatek. Mohl jsem si polepšit o 300 tisíc dolarů," prohlásil Kingson o utkání s Českem. Gólman však nabídku odmítl a 2:0 nakonec vyhráli Ghaňané (trefili se Sulley Muntari a Asamoah Gyan), kteří pak prošli do osmifinále turnaje. Češi naopak vypadli ve skupině.

"Když s takovým tvrzením přijde po šesti letech, zdá se mi to trošku zkreslené," řekl Vratislav Lokvenc, bývalý reprezentační útočník, který strávil celé utkání s Ghanou na hřišti. Byl to zároveň jeho poslední zápas za český tým vůbec. "Spíš bych tomu nevěřil. Měl s tím přijít hned po zápase. Po šesti letech je to těžko uvěřitelné a hlavně špatně prokazatelné,“ dodal.

Richard Kingson
zdroj: Flash Press autor: GUY JEFFROY

Ani Fousek si s Kingsonovým tvrzením velké starosti nedělá. "Žádná podezření s tím zápasem nikdy spojena nebyla, FIFA nikdy nic nenaznačovala ani nevyšetřovala. Každopádně mohu vyloučit, že by se ten zápas pokoušel ovlivňovat kdokoli z fotbalových kruhů.“

I nynější alpský hoteliér Košťál má na věc jasný názor. Pokud nabídka na ovlivnění zápasu u Ghaňanů nevyšla, sázkařský gang by prý neuspěl ani na druhé straně barikády. "To naprosto vylučuju," odmítl Košťál, který reprezentaci šéfoval spolu s Karlem Brücknerem.

Lokvenc má jasno. Česká republika by podle něj ani náhodou o dva góly tehdy nevyhrála. Sám útočník měl ze 49. minuty žlutou kartu, což by ještě nebylo tak dramatické jako Ujfalušiho červená: "Kvůli tomu jsme ten zápas měli těžší."

Zdroj
ČT sport, ČTK, aktualne.cz, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články