Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

United povede Van Gaal. Giggs ukončil kariéru a bude asistentem

Manchester - Novým trenérem Manchesteru United se stane Louis van Gaal. Dvaašedesátiletý kouč se s klubem dohodl na tříleté smlouvě a k týmu se připojí po mistrovství světa, kde povede nizozemskou reprezentaci. V posledních čtyřech kolech anglické ligy United dočasně vedl záložník Ryan Giggs, jenž oznámil ukončení kariéry a přesune se do role Van Gaalova asistenta.

Sport
zdroj: ČT4

"Klub má velké ambice, stejně jako já. Dohromady se zapíšeme do historie," citoval server BBC Van Gaala, který je za 136 let historie klubu prvním trenérem, jenž nepochází z britských ostrovů. United mají za sebou nejhorší ročník od roku 1990, když skončili až na sedmém místě a po 25 letech budou chybět v evropských pohárech.

Van Gaal v minulosti jako trenér získal tři tituly s Ajaxem, který dovedl také k triumfu v Lize mistrů. Další dva tituly přidal s Barcelonou a po jednom s Alkmaarem a Bayernem Mnichov. "Během kariéry ukázal, že ví, jak se vyhrávají tituly po celé Evropě. Proto je pro nás ideálním kandidátem," uvedl zástupce výkonného ředitele United Ed Woodward.

Do United měl Van Gaal údajně namířeno už v roce 2002, Alex Ferguson si však tehdy konec kariéry rozmyslel. Veleúspěšný skotský kouč s trénováním skončil loni v létě, kdy jako svého nástupce určil Moyese.

Legendární velšský záložník Ryan Giggs ukončil hráčskou kariéru a v Manchesteru United bude dál působit jako asistent nového trenéra Louise van Gaala. Čtyřicetiletý fotbalista v dresu "Rudých ďáblů" odehrál všech čtyřiadvacet sezon, 963 soutěžních zápasů a vstřelil 168 gólů.

Giggs vytvořil několik rekordů anglické Premier League. Od roku 1992 nasbíral jako první hráč v historii 632 startů a jako jediný získal 13 mistrovských titulů. Skóroval v 21 sezonách po sobě a dohromady nasbíral rekordních 162 asistencí. S Manchesterem rodák z Cardiffu získal 34 trofejí včetně dvou triumfů v Lize mistrů a čtyř vítězství v Anglickém poháru.

Giggs po dubnovém odvolání Davida Moyese vedl United v posledních čtyřech kolech anglické ligy jako dočasný hrající trenér. Se sedmým celkem tabulky dvakrát zvítězil, jednou remizoval a jednou prohrál. Nyní se chce plně soustředit na práci asistenta Nizozemce Van Gaala.

"Dneškem pro mě začíná nová kapitola, naplněna mnoha emocemi - nesmírnou hrdostí, smutkem, ale ze všeho nejvíce nadšením směrem k budoucnosti," prohlásil čtyřiašedesátinásobný reprezentant Walesu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články