Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

United porazili rivaly City a potřinácté vyhráli Anglický pohár

Fotbalisté Manchesteru United potřinácté vyhráli Anglický pohár. V dnešním londýnském finále porazili městské rivaly a ligové šampiony City 2:1 a díky zisku trofeje si zahrají Evropskou ligu. V domácí soutěži se umístili mimo pohárové příčky. United rivalovi vrátili rok starou porážku z finále FA Cupu, tehdy podlehli Citizens rovněž 1:2.

Radost Manchesteru United
zdroj: Reuters

Skóre se ve Wembley poprvé změnilo po chybě v defenzivě City po půlhodině hry. Dalot vyslal dlouhý míč za obranu, obránce City Gvardiol se nedohodl s gólmanem Ortegou, přehlavičkoval jej a nabídnuté šance se chopil Garnacho, jenž zakončil do prázdné branky.

Rudí ďáblové se radovali i o sedm minut později, ale Rashfordův gól neplatil kvůli ofsajdu. Svěřence Erika ten Haga to mrzet nemuselo, protože jen o pár desítek sekund později přece jen vedli o dvě branky. Po chytré asistenci kapitána Fernandese skóroval Mainoo.

Manchester City vstoupil do druhého poločasu aktivněji a v 55. minutě byl blízko kontaktnímu gólu, ale střela kanonýra Haalanda skončila na břevnu. Snížit se podařilo až tři minuty před koncem střídajícímu Dokuovi, ale na víc se v dramatickém závěru už svěřenci Pepa Guardioly nezmohli. United jim překazili zisk domácího double, City se mohli stát prvním klubem, který by obě soutěže vyhrál ve dvou po sobě jdoucích sezonách.

"Myslím, že můj herní plán nebyl dobrý," řekl sebekriticky Guardiola, který od nástupu do funkce v roce 2016 získal se City 15 trofejí. "Druhý poločas byl mnohem, mnohem lepší. Hráli jsme s větší intenzitou, částečně i proto, že jsme prohrávali a neměli co ztratit. Byl to vyrovnaný zápas," dodal španělský kouč.

Jeho protějšek Erik Ten Hag byl spokojený. "Výkon proti nejlepšímu týmu na světě byl velmi dobrý," uvedl kouč, jehož budoucnost na lavičce United je nejistá. V médiích se objevily zprávy, že pohárové finále bude jeho poslední zápas ve funkci. "V této sezoně jsme měli moc komplikací se zraněními, ale ukázali jsme velkou odolnost a jsem na hráče hrdý," dodal.

Na otázku o své budoucnosti odpověděl bývalý trenér Ajaxu Amsterdam vyhýbavě. "To nevím. Pro mě je to projekt, a když jsem přišel, byl to chaos," podotkl. Od Guardioly se dočkal podpory. "United se musí rozhodnout. Je to milý člověk a výjimečný trenér," řekl.

Manchester City – Manchester United 1:2 (0:2)

Branky: 87. Doku – 30. Garnacho, 39. Mainoo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články