Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

United oplatili Liverpoolu prohru 3:0, Čech vychytal nulu při výhře Chelsea

Londýn - Manchester United potvrdil stoupající výkonnost pod novým trenérem Van Gaalem, když oplatil Liverpoolu porážku 0:3 z loňské sezony. Fantastický výkon přitom podal brankář De Gea, který vychytal hned několik tutovek soupeře. Petr Čech nastoupil poprvé v sezoně v základní sestavě Chelsea v Premier League a přispěl k vítězství 2:0 nad Hullem. V čele tabulky mají Blues stále tříbodový náskok před Manchesterem City.

Slavící fotbalisté United
zdroj: AP autor: Martin Rickett

Zápas United s Liverpoolem byl kromě jiného soubojem obran, které hrály na tři stopery, na pozici wing backa se tak objevili například i Henderson či Young. V brance permanentně chybujícího Mignoleta nahradil Australan Brad Jones.

Po nevýrazném úvodu se oba týmy dostaly do vynikajících šancí, jenže zatímco Sterlinga vychytal De Gea, z následného protiútoku jeho protějšek Brad Jones inkasoval. Valencia se protáhl mezi Lallanou a Morenem, předal zpětnou přihrávku Rooneymu, a ten zakončil za australského gólmana.

United do přestávky stačili ještě zvýšit, Youngův centr Van Persie jemně hlavičkou prodloužil na Matu, kterého tak dostal do ofsajdové pozice, a španělský záložník pak dostal míč do brány z dvoumetrového postavení mimo hru. Sudí si však přihrávky nizozemského útočníka nevšimli a gól uznali.

Mario Balotelli
zdroj: ČTK/EMPICS autor: Richard Sellers

Než sám Van Persie zvýšil na 3:0, stačil De Gea předvést několik vynikajících zákroků. V souboji jeden na jednoho několikrát vychytal Sterlinga i střely Balotelliho, a Liverpool se tak i přes několik vynikajících šancí nedokázal dostat zpět do utkání.

V 71. minutě pak United z protiútoku zvýšili na konečný rozdíl tří branek. Lovren špatně odkopl Rooneyho přihrávku na Van Persieho, Mata se místo střely rozhodl pro přihrávku na nizozemského útočníka, čímž zmátl Jonese a bývalý forvard Arsenalu pak zakončoval prakticky do prázdné brány. United tak zvítězili pošesté v řadě, upevnili si třetí pozici a na první Chelsea nadále ztrácejí osm bodů.

Už v sedmé minutě šli svěřenci Josého Mourinha do vedení, Eden Hazard vstřelil svůj 65. gól v kariéře, z toho teprve druhý hlavou. Belgický reprezentant se popáté v řadě trefil v utkání Premier League na domácím stadionu, a pokud by se 26. prosince prosadil proti West Hamu, vyrovnal by klubové rekordy Didiera Drogby a Eidura Gudjohnsena.

Po hodině hry šel Hull do deseti, červenou kartu inkasoval Huddlestone za faul na Luise. Chelsea přesilovku využila k navýšení náskoku. Hazard poslal povedenou přihrávku v šestnáctce Diegu Costovi a ten vstřelil svůj 12. gól v sezoně. Hull ani v 21. zápase na Stamford Bridge nezískal tři body.

O výhře Manchesteru City v Leicesteru rozhodl ve 40. minutě po Nasriho přesném pasu Frank Lampard. Bývalý hráč Chelsea si připsal 175. zásah v anglické lize a zařadil se na čtvrté místo historické tabulky střelců k Thierrymu Henrymu. Leicester naposledy zvítězil 21. září s Manchesterem United (5:3).

Fotbalisté Chelsea slaví výhru
zdroj: ČTK/AP

Arsenal poslal v 15. minutě do vedení po Sánchezově centru nádhernou hlavičkou Giroud. Pojistit výhru mohl hned vzápěti Welbeck, když se protáhl kolem Janmaata a přeloboval brankáře Newcastlu, ale rozhodčí gól neuznal za údajný faul anglického útočníka.

Arsenal tak další branky přidal až v druhém poločase. Nejprve se po dlouhé době povedlo skóroval čerstvě třicetiletému Cazorlovi, který z úhlu v pádu prostrčil míč za Alnwicka. Na 3:0 pak zvýšil po Bellerínově přízemním centru skvěle z první Giroud. Francouzský reprezentant v posledních pěti duelech s Newcastlem nastřílel šest branek.

V 63. minutě korigoval po centru z přímého kopu Ayoze Pérez, v 88. minutě ale Dummett fauloval ve vápně Welbecka a Cazorla si osladil narozeninový den ještě panenkovským gólem z penalty.

Everton předskočil Liverpool

Po třech zápasech bez výhry porazil Everton Queens Park 3:1 a v tabulce se dostali na desáté místo před městského rivala FC Liverpool. O góly vítězů se postarali Barkley, Mirallas a Naismith, kteří překonali nejhorší obranu soutěže mezi 33. a 53. minutou. Rangers prohráli i osmý venkovní zápas v sezoně a klesli po 16. kole na třetí místo od konce. Čestný úspěch zaznamenali hosté v 80. minutě zásluhou Zamory, jenž se trefil poprvé v sezoně.

Burnley zvítězil po brance Ashleyho Barnese z 73. minuty 1:0 nad Southamptonem. Ten sice měl v 60. minutě možnost skórovat z penalty, Dušan Tadič ji ale neproměnil a ukončil sérii 29 úspěšných pokutových kopů Southamptonu v lize. Burnley poprvé dokázalo vyhrát prosincový duel Premier League.

West Ham remizoval v Sunderlandu 1:1 a zůstává na čtvrtém místě. Za "Kladiváře" se trefil Stewart Downing, jenž se podílel na pěti z posledních šesti branek svého týmu: dvakrát skóroval a třikrát asistoval.

Anglická fotbalová liga - 16. kolo:

Burnley - Southampton 1:0 (73. Barnes), Chelsea - Hull 2:0 (7. Hazard, 68. Costa), Crystal Palace - Stoke 1:1 (11. McArthur - 13. Crouch), Leicester - Manchester City 0:1 (40. Lampard), Sunderland - West Ham United 1:1 (22. Gómez z pen. - 29. Downing), West Bromwich - Aston Villa 1:0 (72. Gardner), Arsenal - Newcastle 4:1 (15. a 58. Giroud, 54. a 88. z pen. Cazorla - 63. Pérez), Manchester United - Liverpool 3:0 (12. Rooney, 40. Mata, 71. Van Persie), Everton - QPR 3:1 (33. Barkley, 43. Mirallas, 53. Naismith - 80. Zamora).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články