Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Ukrajinští fotbalisté vystupují na podporu země. Své hráče podpořila i Slavia

Ukrajinští fotbalisté vyjádřili podporu své zemi, která čelí vojenské invazi ze strany Ruska. Roman Jaremčuk z Benficy si po vyrovnávacím gólu proti Ajaxu Amsterdam v osmifinále Ligy mistrů sundal dres lisabonského týmu a ukázal tričko se státním znakem Ukrajiny. K podpoře se na sociálních sítích přidali také Taras Kačaraba z pražské Slavie, Andrej Ševčenko, Andrij Jarmolenko nebo Oleksandr Zinčenko.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Benfica Lisabon - Ajax Amsterdam

"Chtěl jsem podpořit svou zemi. Hodně jsem o tom přemýšlel a té situace se opravdu bojím," řekl Jaremčuk pro CNN Portugal. "Klub mě v tom podpořil. Mluvili jsme spolu a chtěli udělat vše, aby mi pomohli," doplnil ukrajinský útočník.

Rodák ze Lvova přišel na hřiště v 62. minutě za stavu 1:2. O deset minut později při rychlém přechodu do útoku dorazil do brány svou předchozí střelu, kterou předtím brankář Remko Pasveer vyrazil.

"Jsem Ukrajinec a jsem na to hrdý. Jsem ale tisíce kilometrů od své vlasti a chci podpořit všechny, kteří jsou v napětí ve své rodné zemi. Teď je čas se sjednotit. Tohle je naše země, naše historie, naše kultura a naše hranice. Chtěl bych poděkovat obráncům země za jejich odvahu. Sláva Ukrajině," napsal na Instagramu Jaremčuk.

Nebyl jediným z fotbalistů, který na dálku podpořil svou vlast. Vzkaz poslal i obránce Kačaraba, který působí ve Slavii s krajanem Maksymem Talovjerovem. "Ukrajina je moje vlast. Věřím naší zemi, naší armádě. Chci poděkovat těm, kteří chrání naše hranice. Volba Ukrajinců je evropská Ukrajina. Zachováme si nezávislost, demokracii a státní suverenitu. Jsem hrdý a poctěn, že mohu reprezentovat svou zemi na mezinárodní scéně. Sláva Ukrajině," uvedl na sociální síti Kačaraba.

Podporu oběma hráčům vyjádřila i Slavia. "Jsou věci, které jdou daleko za hranice fotbalového světa. Taras Kačaraba a Maksym Talovjerov se svými rodinami mají od Slavie maximální podporu. Klub nabídl hráčům pomoc v případě jakékoliv potřeby. Zároveň vyjadřujeme podporu a mnoho sil a vůle všem Ukrajincům," doplnil tým na klubovém Twitteru.

Jaremčukův reprezentační kolega Jarmolenko napsal na Twitter, že se modlí za Ukrajinu. Zinčenko zase na Instagramu vložil mapu své země a připsal, že si ji "nikdo jiný než Ukrajinci nemůže přivlastňovat".

Bývalý reprezentační trenér a rekordman v počtu branek v národním týmu Ševčenko prohlásil, že Ukrajinci prošli mnoha těžkými časy a za posledních třicet let se zformovali jako národ. "Jsme národem upřímných, pracovitých občanů, kteří milují svou svobodu! To jsou naše nejdůležitější aktiva," uvedl Ševčenko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články