Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Úkol pro Šilhavého? Vrátit reprezentaci tvář a sebevědomí, tvrdí Podaný se Zelenkou

Hledání nového kouče české fotbalové reprezentace spěje ke svému rozuzlení. Podle předsedy Fotbalové asociace ČR Martina Malíka je uzavření dohody s Jaroslavem Šilhavým blízko, zbývají doladit poslední formality. Obránce Dukly Jakub Podaný je přesvědčen, že právě Šilhavý je nejlepší možnou volbou, jak ale upozorňuje, sám bývalý trenér Liberce a Slavie národní tým nespasí. "Musíme začít od výchovy mládeže," nabádá. A expert ČT sport Luděk Zelenka přidává ještě jeden aspekt: navrátit hráčům sebevědomí.

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Karel Jarolím je po porážkách s Ukrajinou (1:2) a Ruskem (1:5) definitivně ze hry. "Už to vyeskalovalo. Ani zápas s Ukrajinou nevyšel dobře, fotbalový rozdíl byl pro většinu fanoušků překvapivý. Z toho vyjádření, které Jarolím měl, bylo cítit, že je z toho skleslý a počítá s tím, že skončí," prohlásil fotbalový expert ČT sport Luděk Zelenka.

Nyní tak nastává čas pro Jaroslava Šilhavého, byť v úvahu připadalo i angažování Karla Poborského. Ten ale nakonec dostal jen "levnou" nabídku v podobě asistenta, což vcelku nepřekvapivě odmítl.

Coby nový trenér národního mančaftu by mohl být Šilhavý představen už zkraje příštího týdne. Bývalý asistent legendárního Karla Brücknera nemá příliš času, už v říjnu hraje reprezentace další utkání v Lize národů. Pokud bude skutečně šestapadesátiletý Šilhavý do funkce uveden, chce se tak proto obratem rozjet za hráči.

Více o krizi české reprezentace v novém dílu Fotbal fokus podcastu:

"Věřím, že to bude on, ty informace, že jedná s FAČR, tady jsou. Pro mě to byl hlavní favorit. Má dobré renomé, vyhrál se Slavií titul, odešel z ní, ale nebyl to žádný velký neúspěch – byl odejit. Bude to správná volba," věří Podaný.

Českému fotbalu podle něj ujel vlak. "A to, abychom do něj naskočili zpátky, bude trvat," prohlásil v rozhovoru pro Českou televizi. Základem je podle něj trpělivost. "To, že byly u reprezentace nezdary, jsou fakta, to nikdo nepopírá. Ale abychom se dostali zpátky, to je opravdu výchova mládeže."

Zelenka by nejraději viděl, kdyby reprezentace mohla navázat na veleúspěšný tým s Poborským, Nedvěděm a Šmicerem. "A všichni věříme, že takové hráče vychováme," dodává s tím, že podobný talent už je možná nablízku. "Akorát třeba ještě nedorostl těch kvalit zmíněných hráčů. Teď to na nejvyšší úrovni reprezentace nešlape, a to hledání je poměrně dlouhé," podotkl Zelenka.

Podaný nicméně z dlouhodobého hlediska nemá o absenci jasné vize, kam český fotbal směřovat, obavy. "Zrovna v televizní diskusi s Lubošem Kozlem, Karlem Poborským či Antonínem Barákem starším jsem viděl, že koncepce je jasně daná, hlavně od útlého věku sportovců. V tomhle věřím, že se určitě blýská na lepší časy."

Jaké ale budou? Právě správně nastavená vize je podle jednatřicetiletého hráče nejdůležitější. "Každá země má svou cestu, kudy jde. My jsme taktičtí a hodně fyzicky zdatní. V Řecku byly individuality, které vynikaly, ale ve srovnání s námi měli v taktice mezery," řekl Podaný, který si vyzkoušel za AEL Kallonis právě i řeckou ligu.

Někdejší hráč pražské Sparty, jenž z ní hostoval v řadě klubů (mimo jiné také v Indii), nevěří, že by k nezdarům mohl přispívat i zvýšený tlak – ať už na kouče či fotbalisty. "A není to jen u reprezentace, ale celkově. Trenéři tohle mají těžký, hráči jsou také pod velkým tlakem. Kariérou se s tím každý dokáže srovnat," řekl v pořadu Události, komentáře.

Sport
zdroj: ČT4

"Vina není jen na trenérovi. On si to chtěl na férovku rozdat, hráli jsme otevřeně, na což nemáme typologii hráčů a byli jsme za to tvrdě potrestáni," vrátil se Zelenka k neúspěšným zápasům v Uherském Hradišti a Rostově na Donu.

Největší výzvou tak podle něj bude, aby nový reprezentační trenér vrátil hráčům ztracené sebevědomí. "S každým zápasem, kdy se nedaří, jdou kluci dolů. Jenže všichni se shodují, že nové hráče neobjeví (Šilhavý, pozn. red.). On bude pracovat s tím, co Jarolím. Akorát to bude mít za úkol ustálit, vytvořit kostru a zapracovat na tom, aby si hráči věřili," poukázal Zelenka na fakt, že Jarolím za dva roky ve funkci protočil u týmu vysoké číslo: více než padesát jmen.

Na klubové úrovni si v letošní sezoně zahrají Slavia a Jablonec Evropskou ligu, Viktoria Plzeň pak rovnou Ligu mistrů. Zpráva o krizi české reprezentace však přichází v době, kdy český fotbal obecně není v nejlepší kondici.

"Není tajemstvím, že fotbal bojuje o svou členskou základnu. Hráčů je méně a méně," poukázal Zelenka na úpadek venkovské kopané. "Když jsem začínal, byly i v menších klubech béčka, dnes týmy končí. Problém je vytvořit u mladých hráčů závislost na fotbale, aby ho milovali bez ohledu na to, jakou hrají soutěž."

Podaný se domnívá, že nemá smysl ohlížet se zpátky. "A snažit se vrátit tu předchozí dobu. Ale spíš se vyvíjet. A pokud nemám kvantitu, spíš se soustředit na kvalitu."

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články