Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ujfaluši: Tyhle exhibice nestačí jen odběhat

Praha - Fotbalista Tomáš Ujfaluši přijel do ČR propagovat projekt Fotbal pro rozvoj, na kterém se dlouhodobě podílí. Letos se sice nebude moci zúčastnit zítřejšího turnaje v Riegrových sadech, ale 20. 6. v Olomouci už ho fanoušci určitě uvidí. Uvedl tak v dnešním rozhovoru v ranním Studiu 6. Bývalý kapitán české fotbalové reprezentace kromě propagace projektu mluvil i o dalších plánech své kariéry, české reprezentaci či blížícím se mistrovství světa.

Impulzem angažovat se v tomto projektu pro něj byla hlavně kniha jeho bratra Robina, která pojednává o fotbalovém životě v keňských slumech. Robin Ujfaluši zde strávil téměř tři měsíce a pokusil se zmapovat život místních, pro které je fotbal často jedinou nadějí. "Pro Afričany je to víc než jen zábava nebo profese. Je to možnost, jak se dostat ven, zlepšit životní podmínky pro sebe či pro svou rodinu," popisuje Ujfaluši. Největšími idoly pro africkou mládež jsou fotbaloví hrdinové, nyní zejména Samuel Eto'o a Didier Drogba.

Tomáš Ujfaluši

Narozen: 24.03.1978, Rýmařov

Kariéra:

Sigma Olomouc

Hamburger SV

ACF Fiorentina

Atlético Madrid

Úspěchy:

stříbro z ME U21 2000 na Slovensku

bronz z ME 2004 v Portugalsku

vítěz Evropské ligy UEFA 2010

kapitán reprezentace ČR 2008-2009

Pro Afriku je proto velkou událostí blížící se mistrovství světa. Tomáše Ujfalušiho samozřejmě mrzí, že národní tým ČR se do finální fáze neprobojoval a že se letos i čeští reprezentanti zúčastní pouze v roli fanoušků. Tak jako tak ale svůj názor na reprezentování nemění. Bývalý kapitán českého áčka si myslí, že už přišel čas pro nové hráče, aby předvedli, co umí. Ve svých dvaatřiceti letech se chce plně soustředit pouze na klubové povinnosti a ještě tak tři čtyři roky hrát na nejvyšší úrovni. Za rok mu končí smlouva v Atléticu Madrid a pak se uvidí, co bude dál. Oslavy letošního zisku poháru si ve fotbalovém městě prý opravdu užil. Sám za největšího favorita turnaje v Jihoafrické republice považuje Španělsko, ale šanci dává i Brazílii, Argentině či nějakému africkému týmu.

Reprezentaci pouhá výměna generací k úspěchu nestačí

K včerejšímu jednání ČMFS se fotbalista příliš vyjadřovat nechtěl. Byl jedním z těch, kteří horovali pro příchod Ivana Haška a myslí si, že pro současnou kritiku, co padá na jeho hlavu, je příliš brzy. Byl vyměněn celý reprezentační realizační tým, což už o nějaké změně svědčí. Na nové úspěchy reprezentace si prý budeme muset ještě chvíli počkat, protože to podle zkušeného fotbalisty není jen o jedné výměně generací. Obránce bronzového týmu z portugalského ME 2004 připomíná, že odchodem Nedvěda, Kollera, Poborského, Šmicra či Lokvence odešlo i spoustu gólů a je tak jasné, že jejich náhrada nepřijde ze dne na den. 

Projekt ukazuje integrační potenciál fotbalového fenoménu

Projekt Fotbal pro rozvoj se snaží spojit rozvojovou spolupráci s fenoménem fotbalu a využít jeho integrační potenciál. Cílem akce tak není jen fotbal sám o sobě, ale hlavně možnost dozvědět se něco o životě v afrických slumech a poznat zdejší obyvatele. V tamějších poměrech hraje fotbal významnou roli a zlepšuje nejen sportovní um jednotlivců, ale i situaci v celé společnosti. Projekt je realizován ve spolupráci s keňskou organizací MYSA (Mathare youth sports association) a se sítí nevládních organizací sdružených v kampani Česko proti chudobě (zejm. ARPOK Olomouc, Educon). Velkou část prostředků poskytlo Ministerstvo zahraničních věcí ČR a strategickým partnerem projektu zůstává Českomoravský fotbalový svaz.

Hlavní částí projektu pro letošní rok tvoří téměř třítýdenní program keňského týmu od 4. 6. do 24. 6. ve čtyřech regionech Čech a Moravy (Mostecko, Olomoucko, Polička a Praha), kde se akce bude snažit místní seznámit i s tímto jiným rozměrem sportu. Oficiální podporu projektu vyjádřil český reprezentant Tomáš Ujfaluši, za kulturní sféru pak hudebník Xavier Baumaxa. Jak Ujfaluši podotknul, v těchto exhibicích hrají hráči, kteří fotbal už opravdu umí, a tak ani profesionálnímu fotbalistovi nestačí zápas jen tak odběhat. Diváci se tedy mají na co těšit.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články