Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ujfaluši se blíží návratu, chce však zůstat v cizině

Praha – Již deset měsíců čeká na to, až se po vážném zranění kolena vrátí zpět na zelené trávníky. Přesto bývalý český fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši, který na konci června skončil v tureckém Galatasaray, věří, že si ještě minimálně příští sezonu někde zahraje. Přes spekulace o možném návratu domů pro něj i nadále zůstává prioritou zahraničí.

"Snažím se dostat zpátky, je to podstatně lepší a doufám, že rok ještě někde strávím," řekl Ujfaluši. Zcela vyléčený však ještě není. "Je to na takových osmdesát procent. Myslím, že za ty roky už znám natolik své tělo, že dokážu poznat, zda jsem připravený, nebo ne. Nikam nespěchám, takže tomu dám nějaký čas. Do konce měsíce bych se měl rozhodnout," objasnil stoper či krajní bek.

Nemyslí si, že by hned po příchodu do nového klubu mohl nastoupit do ostrého zápasu. "Zřejmě ještě ne, přeci jenom ta pauza byla hodně velká. Věřím však, že se do toho dostanu. Už teď bych se chtěl někde s někým připravovat tréninkově a věřím tomu, že během dvou tří týdnů bych byl připravený na herní zátěž," přemítal Ujfaluši.

Momentálně prý nic rozjednaného nemá. "Já říkal, že v momentě, kdy budu fit, se o tom začnu bavit s (agentem) Daliborem Lacinou. Až mu řeknu, že jsem připraven, tak podle mě už něco budu mít v rukávu," uvedl bývalý hráč Olomouce, Hamburku, Fiorentiny, Atlétika Madrid a Galatasaraye. "Priorita je stále zahraničí, ale spíš ty destinace, které nejsou na úplně vrcholové úrovni," dodal Ujfaluši.

Pochvaloval si, že během rehabilitace v Čechách mohl trávit mnohem více času s dcerou. Proto by se bránil například angažmá ve Spojených státech. "Mluvil jsem o Americe, ale přeci jenom je to hodně daleko a možnost být s rodinou by byla hodně omezená, takže jsem Ameriku vyškrtl," přiznal rodák z Rýmařova.

O návratu do české ligy příliš neuvažuje, i když se této možnosti nezříká úplně. "Kdyby neměl o mě nikdo jiný zájem nebo mě nabídky neoslovily, tak bych přemýšlel o české lize," připustil Ujfaluši. "Je tam ještě Antalyaspor, kam teď odešel můj bývalý spoluhráč z Galatasaraye Milan Baroš. Myslím to trošku nadsazeně, ale Bary mě hned hecoval, že tam vybije místo i pro mě, tak uvidíme, jak se pro mě bude bít," doplnil s úsměvem zkušený bek.

Vážněji už mluvil o potenciálním angažmá na Blízkém východě. "To je jedna z možností, která by připadala v úvahu. Ta soutěž není na takové úrovni, život je tam odpočinkový, člověk u toho může hrát golf... Přece jen ty bohaté kluby ze Saúdské Arábie nebo Kataru kupují útočníky. V každém týmu jsou dva kvalitní ofenzivní hráči a já bych to jako obránce měl asi nejtěžší," předpokládal Ujfaluši.

S Galatasarayem, který na něj neuplatnil opci, se prý v létě rozešel v dobrém. "Dohodli jsme se, že z mé i jejich strany by to bylo lepší ukončit. Můj zdravotní stav nebyl tak dobrý, abych s nimi začal přípravu 1. července. Také tam mají kvótu pro cizince, může jich hrát jen šest. Kdyby se mi něco stalo, tak bych jim pořád bral jedno místo cizince. Férově jsme se dohodli, že si po dvou letech podáme ruku a rozejdeme se," vysvětlil hráč se 78 starty za národní tým.

S bývalými spoluhráči se rozloučí na prvním zápase nové sezony turecké ligy. "Hořké loučení to nebude, jenom trošku smutnější. I v případě, že koleno nebude připravené na sto procent, jsem připravený se s fotbalovou kariérou rozloučit. Myslím, že jsem toho odehrál za ty roky strašně moc a něco jsem i vyhrál, takže jsem spokojený," dodal Ujfaluši. S Galatasarayem získal dva turecké tituly a s Atlétikem vyhrál Evropskou ligu a evropský Superpohár.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články