Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Uhrinovi je 80. Kdybych nezměnil taktiku, došli bychom na vrchol, vzpomínal na stříbrné Euro

Dušan Uhrin, první trenér samostatné české reprezentace, oslavuje 80. narozeniny. V kariéře vedl 14 týmů v 8 zemích, odmítl angažmá v Tottenhamu a největšího úspěchu dosáhl s národním mužstvem. Kouč slovenského původu, který proslul svou málomluvností a sveřepým výrazem při zápasech, ho v roce 1996 v Anglii dotáhl až k titulu vicemistrů Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Oslavenec Uhrin: Odmítl jsem Tottenham

V Uhrinově trenérském životopise se vyjímají mimo jiné dvě mistrovské trofeje se Spartou Praha, s níž navíc dokázal postoupit do semifinálové skupiny Ligy mistrů i do čtvrtfinále Poháru vítězů pohárů (PVP), a jednu s Dinamem Tbilisi. Na kontě má také vavřín z asijského PVP či vítězství v národních pohárech v Alžírsku, na Kypru, v Československu a v SAE.

Na zmíněném Euru 1996 Češi překvapili už postupem ze "skupiny smrti" s Německem, Itálií a Ruskem. Nakonec tým v čele s Karlem Poborským, Pavlem Nedvědem či Patrikem Bergerem došel přes Portugalsko a Francii až do finále, kde v prodloužení smolně podlehl Německu 1:2.

"Udělal jsem chybu v taktice. Změnil jsem ji v tom, že jsme hráli otevřenější fotbal. Kdybychom hráli tak jako v předchozích zápasech, na vrchol bychom došli," prohlásil s odstupem času a doplnil. "Po semifinále s Francií jsme byli pod velkým mediálním tlakem. Neustále se psalo o tom, že jen bráníme. I proto jsem se rozhodl, že budeme hrát aktivněji." 

Je nám líto, video expirovalo.
Stříbrný Dušan Uhrin

Následující rok obsadili Češi na prestižním Poháru FIFA třetí místo, avšak mezitím nezvládli kvalifikaci MS 1998 ve Francii a Uhrin se po téměř pěti letech rozhodl skončit. S reprezentací se rozloučil v prosinci 1997 s bilancí 27 výher, 10 remíz a 11 porážek.

"Poprvé jsem chtěl se vším praštit, když jsme v červnu 1995 prohráli v Lucembursku. Po stříbru v Anglii jsem si říkal, že bych měl v nejlepším přestat, ale nelituji, že jsem zůstal. K povolání trenéra patří i to, že dostává kopance," konstatoval s nadhledem.

Největší úspěch samostatné české reprezentace docenil až s odstupem času. "Když jsem u týmu v roce 1997 skončil, byli jsme v žebříčku FIFA druzí na světě za Brazílií. Doufám, že se současná reprezentace v žebříčku posune," doplnil s tím, že trenéra Jaroslava Šilhavého vedl v Chebu.        

Angažmá v Premier League na dosah

Uhrin se prosadil také v zahraničí - působil na Kypru, v Alžírsku, SAE, Izraeli, Švédsku, Gruzii a na Slovensku, vedl rovněž i národní tým Kuvajtu. 

"Po úspěchu se Spartou v nultém ročníku Ligy mistrů, na ME 1996 a na Poháru FIFA 1997 jsem měl nabídku z Tottenhamu a rýsovaly se i možnosti trénovat řecký a švýcarský národní tým. Já se místo toho rozhodl pro exotiku, což byla chyba," měl jasno.

Pětinásobný vítěz domácí ankety Trenér roku lituje zejména odmítnutí štace v Tottenhamu. "Nabídku jsem nepřijal, protože jsem si myslel, že dostatečně neovládám angličtinu. Ve Švédsku jsem ale s novináři v angličtině komunikoval. Na toto rozhodnutí opravdu nerad vzpomínám."   

Rozhovor s Dušanem Uhrinem v čase 21:57:

Je nám líto, video expirovalo.
52 statečných: fotbalový trenér Dušan Uhrin

Rodák ze slovenské Nové Vsi nad Žitavou se v mládí kromě fotbalu věnoval i hokeji, basketbalu či atletice. Od 16 let se usadil v Praze, kde jako hrající kouč Admiry začal s trénováním. V nejvyšší domácí soutěži debutoval na lavičce Hradce Králové, později vedl i Spartu, Cheb, Bohemians a Teplice.

Ve své profesi měl o prioritách jasno. "Když jsem podepsal jakoukoli smlouvu, všechno šlo stranou. Rodina, společenský život, všechno. Byl jsem zaměřený jen na fotbal. Možná to bylo špatně, ale takhle jsem to měl nastavené," vzpomínal.

Jasně nastaven měl i výběr fotbalistů. "Pro mě bylo velmi důležité, aby hráči, kteří přišli, měli dobrý charakter. Z nich jsem vždy cítil, že pro tým udělají maximum," zakončil Uhrin.  

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články