Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

UEFA varuje Ukrajinu: Výstavba stadionů pro ME se nesmí zpozdit

Kyjev - Ukrajina dostala od Evropské fotbalové unie UEFA "poslední varování" kvůli problémům s výstavbou stadionu ve Lvově, který má hostit evropský šampionát v roce 2012. Zatímco Polsko, které bude šampionát spolupořádat, nemá podle vedení UEFA výrazné starosti s přípravou, hospodářské problémy na Ukrajině budování kapacit výrazně brzdí. V Polsku se bude hrát ve Varšavě, Gdaňsku, Vratislavi a Poznani, na Ukrajině kromě Lvova také v Doněcku, Charkově a hlavním městě Kyjevě. Tam se 1. července 2012 odehraje i finále.

Návštěva expertů UEFA na Ukrajině ukázala, že spokojenost je jen se stavebními pracemi na stadionu v Charkově. Ve třech ostatních městech jsou patrné problémy především s financováním. Za časovým plánem zaostávají stavební práce v Kyjevě, ale především ve Lvově, kde k datu zahájení šampionátu nemusí být stadion připraven.

"Projekt může být zmařen," obává se šéf turnaje na Ukrajině

"Situace ve Lvově je mimořádně složitá. Jestli Lvov v co nejkratší době problémy nevyřeší, může být projekt zmařen. Lvov a ukrajinská vláda dostaly poslední varování," řekl ředitel turnaje na Ukrajině Markijan Lubkivskyj. 

Upozornil zároveň, že organizační výbor mistrovství na Lvov plně spoléhá, protože žádný "plán B" neexistuje. UEFA původně zvažovala model, podle něhož by ke čtyřem polským městům přibyla ještě další dvě, která by nahradila ukrajinské spolupořadatele. K tomu však nedošlo a k předem jistému Kyjevu vybrali loni v prosinci šéfové evropského fotbalu i další tři města na Ukrajině.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články