Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

UEFA v Praze: Zvýší se dotace, více peněz dostane ženský fotbal

Praha - Výkonný výbor UEFA na svém čtvrtečním jednání v Praze rozhodl o nárůstu finančního příspěvku jednotlivým členským zemím. V rámci programu HatTrick III dostanou fotbalové svazy mezi lety 2012 až 2016 na rozvoj devět milionů eur (asi 226 milionů korun). UEFA zároveň hodlá více podporovat ženský fotbal. Vedení UEFA mělo jednat v Praze dva dny, nakonec však vše stihlo již během čtvrtka.

"Jednotlivé výbory přednesly zprávy a schvaloval se finanční výhled," řekl k hlavním bodům programu generální sekretář UEFA Gianni Infantino. Hlavním výsledkem je tak schválení programu HatTrick III, který v rámci přerozdělování peněz ze zisku z pohárových soutěží přinese jednotlivým svazům více peněz na rozvoj neprofesionálního fotbalu. Celkem se jedná o 9 milionů eur, což je o 15 procent více, než kolik přinášel předchozí program HatTrick II. Z této částky je 100 tisíc eur určeno na rozvoj ženského fotbalu, který hodlá UEFA více podporovat.

UEFA rovněž rozhodla o menších změnách v kalendáři evropských pohárů, aby se do budoucna neopakovaly komplikace s hraním zápasů za zimního počasí. Pátý a šestý hrací den Evropské ligy se tak již nebude hrát ve zvláštním týdnu, jak je tomu například v této sezoně, ale bude se hrát v témže týdnu jako Liga mistrů vždy ve čtvrtek. Výkonný výbor také přijal návrh na oceňování hráčů, kteří odehrají sto reprezentačních zápasů. Toto ocenění se bude udělovat i zpětně, dostane ho tak i Čech Karel Poborský.

Je nám líto, video expirovalo.
Michel Platini přijel do Prahy

Jednalo se o Euru 2012. Problémy se vyřeší

UEFA bude žádat FIFA, aby povolili nasazování pětice rozhodčích během Eura 2012 v Polsku a na Ukrajině. Výkonný výbor dostal zprávu z průběhu příprav šampionátu. "Stavba stadionů probíhá podle plánů, dva stadiony jsou již téměř hotovy. Lvov má stále menší problém s letištěm, ale problém s ubytováním v Doněcku se zdá snad vyřešen. Menší zpoždění je v bezpečnostní a logistické otázce. Ale jsou to opravdu malé problémy, které budou vyřešeny," prohlásil Infantino.

Nedvěd: Měli bychom skvělé ME jednadvacítek

Příští zasedání výkonného výboru UEFA proběhne 27. a 28. ledna 2011 v Nyonu. Na něm se bude volit pořadatel ME do 21 let v roce 2013, o které se uchází i Česká republika. Podle Pavla Nedvěda by Češi připravili skvělý šampionát. Bývalý reprezentační kapitán, ambasador šampionátu za českou stranu, lobboval na čtvrteční večeři výkonného výboru UEFA.

Ivan Hašek, předseda ČMFS:

0"Je složité najít pro nejvyšší funkcionáře UEFA adekvátní prostředí, obvykle jsou zvyklí na ten nejvyšší luxus. Snad se nám ale podařilo večeří U Fleků spojenou s podáváním národní kuchyně dostatečně reprezentovat a funkcionáře potěšit."

Už za měsíc bude vědět, zda jeho mise pro vlast byla užitečná. V Nyonu se totiž koncem ledna rozhodne definitivně o tom, kdo šampionát uskuteční. Nedvěd české kandidatuře věří. "Domnívám se, že šanci rozhodně máme, i když i ostatní kandidatury jsou silné. Jako hráč jsem chtěl každé utkání vyhrát a stejně to cítím v této pozici. Když jsem kývl na nabídku stát se tváří kandidatury, musel jsem být vnitřně přesvědčený, že máme šanci uspět. Česká republika totiž má velký potenciál a odpovídající zázemí a věřím, že bychom uspořádali skvělý šampionát," prohlásil Nedvěd odhodlaně.

Haška potěšilo setkání držitelů Zlatého míče

Přátelská atmosféra panovala na čtvrteční večeři, kterou pro členy výkonného výboru UEFA uspořádal předseda ČMFS Ivan Hašek v pražské restauraci U Fleků. Šéfa českého fotbalu ze všeho nejvíce potěšilo setkání předsedy UEFA Michela Platiniho se dvěma kolegy - českými držiteli Zlatého míče Pavlem Nedvědem a Josefem Masopustem. S Platinim stačil Hašek prohodit i pár slov o své chystané kandidatuře na člena v exekutivě UEFA.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články