Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

UEFA rozhodne, co s Eurem a s poháry. FAČR i Italové jsou pro odložení

Bude Euro v létě, nebo nebude? O tom bude rozhodovat Evropská fotbalová unie UEFA v úterý a také určí osud pohárových soutěží, které jsou v ohrožení kvůli pandemii nového typu koronaviru. Možností je několik - včetně odložení na příští rok nebo přesunutí na prosinec, to je podle médií nejpravděpodobnější.

Čelní představitelé UEFA
zdroj: ČTK/EFE/ autor: David Morales Urbaneja

Evropský fotbal minulý týden zastavila nákaza COVID-19, kvůli které řada států přijala přísná opatření. V neposlední řadě byla zrušena nebo přerušena většina sportovních soutěží včetně fotbalových evropských pohárů, anglické, španělské, italské, německé i české ligy.

UEFA proto odložila pohárové zápasy naplánované na tento týden a na úterý svolala mimořádnou videokonferenci se všemi 55 členskými svazy. Na ní bude projednávat osud evropského šampionátu, který by se měl od 12. června do 12. července uskutečnit poprvé ve dvanácti zemích.

UEFA se zatím k variantám řešení nevyjádřila. Fotbalovou asociaci ČR budou na klíčovém jednání zastupovat předseda asociace Martin Malík a generální sekretář Jan Pauly. "Samozřejmě čekáme, s jakými konkrétními návrhy řešení situace přijde UEFA. Fotbalová asociace ČR se v tuto chvíli přiklání spíše k přesunutí EURA na rok 2021, případně do druhé poloviny letošního roku," uvedl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR se přiklání k posunutí Eura

"Veškeré naše návrhy a názory se v tomto směru ale mohou samozřejmě během zítřka vyvíjet. Na základě výměny názorů a postřehů ze strany zainteresovaných asociací konec konců vznikla myšlenka zmíněné videokonference," dodal Jurman.

Pro odložení šampionátu je také Itálie. Předseda tamního svazu v neděli prohlásil, že prioritu by mělo mít dohrání domácích soutěží. "Chceme zkusit dohrát ligu, protože je to férové a správné. Mimo jiné i s ohledem na prostředky, které kluby obětovaly. UEFA proto navrhneme, aby bylo Euro odloženo," řekl Gabriele Gravina.

Řešit se bude také zbytek pohárové sezony. Liga mistrů se zastavila v osmifinále, kde zbývá odehrát čtyři odvety. V Evropské lize se odehrálo jen šest z úvodních osmifinálových zápasů.

Podle španělského deníku As by Ligu mistrů mohl zakončit závěrečný turnaj pro čtyři nejlepší celky, což by v nabité termínové listině znamenalo značnou úsporu času. Vzhledem k situaci, kdy se Evropa stala epicentrem nákazy, však není jisté, že se podaří odehrát odložená osmifinále a poté ještě čtvrtfinále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články