Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

UEFA pouští ruský mládežnický fotbal do Evropy, seniorský ne

Lehce uvolnit ruskou fotbalovou izolaci se rozhodla Evropská fotbalová unie UEFA. Ta pustí do svých mezinárodních soutěží mládežnické výběry země, jejíž invaze na Ukrajinu stále pokračuje. Zároveň výkonný výbor UEFA na zasedání v Limassolu potvrdil, že seniorské ruské kluby a národní týmy zůstávají po dobu války ze soutěží vyřazeny.

Aleksander Čeferin
zdroj: Reuters autor: Yiannis Kourtoglou

Prezident UEFA Aleksander Čeferin v prohlášení na webu označil vyřazení dětí ze soutěží za přímou diskriminaci. "Tím, že jim dáme možnost hrát a soutěžit s jejich vrstevníky z Evropy, investujeme do toho, co bude, doufáme, lepší a schopnější budoucí generace," uvedl Čeferin.

UEFA nyní bude hledat organizační řešení, jak zapojit ruské týmy chlapců a dívek do 17 let do soutěží, i když už byly rozlosovány. I pro tato družstva bude platit zákaz ruské vlajky, hymny, reprezentačního dresu se státními symboly a zápasy se nebudou smět hrát na ruském území.

Proti rozhodnutí UEFA se vymezila anglická Fotbalová asociace, jež s ním nesouhlasí. "Naše stanovisko zůstává takové, že anglické týmy proti Rusku hrát nebudou," řekl mluvčí FA.

Fotbalová asociace České republiky v prohlášení pro média uvedla, že vzala rozhodnutí UEFA na vědomí. "Budoucí technický či herní model možného startu ruských mládežníků bude UEFA teprve zvažovat, konkrétní detaily nejsou známy. Podle toho FAČR zaujme další stanovisko, samozřejmě při respektování usnesení Vlády ČR a Národní sportovní agentury ohledně ruských a běloruských sportovců," uvedla FAČR.

Vedení UEFA dále rozhodlo, že Španěla Luise Rubialese nahradí v roli jednoho z viceprezidentů šéf albánského svazu Armand Duka. Rubiales odstoupil z čela španělské federace i z výkonného výboru UEFA kvůli aféře s polibkem na ústa Jenni Hermosové po finále MS fotbalistek.

Se skandálem, jenž otřásl španělským fotbalem, může souviset i rozhodnutí UEFA přeložit kongres 55 členských federací plánovaný na únor 2024 z Madridu do Paříže.

Pořádání příštího Superpoháru, tedy duelu na úvod sezony mezi vítězi Ligy mistrů a Evropské ligy, přiřkla UEFA Varšavě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články