Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

UEFA pojistí fotbalové reprezentanty a zvýší kompenzaci klubům

Istanbul - Evropská fotbalová unie UEFA pojistí fotbalisty pro všechny mezistátní zápasy a klubům výrazně zvýší kompenzaci za účast reprezentantů na mistrovství Evropy. Vyplývá to z memoranda, které UEFA v rámci svého kongresu v Istanbulu uzavřela s Evropskou asociací klubů. Podle expertů tím skončí dlouholeté spory mezi kluby a unií v otázkách kalendáře mezistátních zápasů. Podobný krok se chystá udělat v příštím týdnu FIFA na zasedání svého výkonného výboru v Curychu.

Fotbal
zdroj: AP autor: Shizuo Kambayashi

Představitelé klubového fotbalu dlouho kritizovali skutečnost, že doplácejí na zranění svých hráčů při mezistátních zápasech. UEFA ve snaze najít kompromis už dříve zavedla kompenzaci za účast reprezentantů na evropském šampionátu a teď ji téměř zdvojnásobila.

Zatímco před čtyřmi lety klubům rozdělila 55 milionů eur, teď slíbila 100 milionů a v roce 2016 pro mistrovství Evropy ve Francii dokonce 150 milionů eur. Vedle toho se zavázala hráče pojistit pro všechny mezistátní zápasy i během roku.

Předseda Evropské asociace klubů Karl-Heinz Rummenigge memorandum ocenil slovy: "Dnes je dobrý, pravděpodobně velmi dobrý den pro evropský fotbal. Dohoda je důkazem, že v evropském fotbale opět vládne harmonie." Sám patřil k největším kritikům dosavadního systému, v němž kluby za zranění svých hráčů při zápasech reprezentace dostávaly jen minimální náhradu.

Rummenigge si jako prezident Bayernu Mnichov stěžoval, že jeho klub dostal v roce 2010 za účast hráčů na mistrovství světa celkem 57 tisíc eur. To bylo méně než týdenní plat nizozemské hvězdy Bayernu Arjena Robbena, který se z MS vrátil do Mnichova zraněný.

Změny chystá i FIFA

Předseda FIFA Sepp Blatter delegátům kongresu UEFA v Istanbulu slíbil, že i mezinárodní fotbalová federace udělá směrem ke klubům podobný vstřícný krok. Pojištění hráčů v soutěžích FIFA by mělo platit už od podzimního startu kvalifikace MS 2014. V současné době má FIFA ve fondu pro kompenzaci 70 milionů dolarů a lze očekávat, že tuto částku také zvýší.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články