Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

UEFA je nakloněna projektu česko-slovenské ligy. Pracuje na její studii

Praha - Federace UEFA se intenzivně zabývá návrhem společné česko-slovenské fotbalové ligy. Již několik týdnů prostřednictvím speciální expertní skupiny zdarma vypracovává pro Českomoravský fotbalový svaz studii celého projektu a přibližně do konce října by měla přijít s jejími výsledky. Ty pak bude posuzovat svaz a nejspíš také kluby na ligovém shromáždění. UEFA je myšlence společné soutěže bývalých federálních partnerů poměrně nakloněna.

"(Předseda UEFA) Michel Platini chce na tomhle příkladu ukázat, že sport je specifický. Zatímco v politice se obě země rozdělily, sport je může spojit," řekl generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka, který převzal v projektu kompetence za zmizelého místopředsedu svazu Miroslava Kříže.

UEFA si od ČMFS vyžádala především nejrůznější statistické údaje. "Dělali jsme sledovanost a návštěvnost první a druhé ligy za poslední tři sezony," přiblížil Řepka. S UEFA je pravidelně v kontaktu. "Poslední komunikace proběhla před třemi dny. Chtěli upřesnit nějaké informace. Nás to nic nestojí, pouze úsilí a píli," doplnil.

Rudolf Řepka, generální sekretář ČMFS:

"Bude záležet, jak ta studie bude vypadat. Pokud by sloučení přineslo například pro každý klub téhle ligy o deset milionů víc, asi by kluby neřekly ne. Ale můžeme zjistit, že si třeba po finanční stránce nepolepšíme a že by společná liga zároveň mohla snížit počet míst v evropských pohárech na čtyři ze stávajících osmi pro obě asociace."

Analýza by podle něj měla být hotová do konce října nebo do začátku listopadu. "UEFA přijde s několika variantami, které si pak budou moct odsouhlasit kluby. Nejspíš s tím totiž budeme muset jít na ligové shromáždění, které by se mělo vyjádřit," řekl Řepka.

Postoj klubů zatím není jednotný. Především týmy, které se každoročně pohybují ve spodní části ligové tabulky, by mohly s projektem nesouhlasit, neboť by jim hrozil pád do nižší soutěže. Počet českých celků ve společné lize by se totiž snížil na dvanáct.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články