Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

UEFA: Fotbalové kluby zaznamenaly ztrátu 1,6 miliardy eur

Nyon - Fotbalové kluby v Evropě zaznamenaly za rok 2010 dohromady ztrátu ve výši 1,6 miliardy eur (asi 41 miliard korun). To je o 400 milionů eur více než za rok 2009. V minusových částkách se objevilo 650 prvoligových celků, což je zhruba 56 procent ze všech týmů v nejvyšších evropských soutěžích. Vyplývá to z analýzy UEFA, provedené v rámci zavádění pravidla o finanční fair play.

UEFA
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Dluh se navýšil přesto, že roční příjem byl vyšší o 6,6 procenta. Celkově evropské celky vydělaly 12,8 miliardy eur. Analýza však ukazuje, že čím vyšší příjem, tím také kluby raději utrácejí. Tři ze čtyř klubů, které vydělají přes 50 milionů eur, zakončí rok ve ztrátě.

UEFA provádí analýzu jako přípravu na přísná pravidla o finanční fair play. Ta vstoupí v platnost v příští sezoně. Klubům, které nebudou v následném dvouletém období schopny doložit vyrovnanost příjmů a výdajů, nebude v ročníku 2014/15 dovoleno startovat v evropských pohárech. Pravidla dovolují pouze dluh pět milionů eur v prvním měřeném období nebo 45 milionů eur, pokud do klubu dodá jednorázovou dotaci bohatý majitel.

UEFA upozornila, že 13 nejmenovaných předních evropských celků, včetně klubů z Anglie, by v současnosti podmínky finanční fair play nesplnilo. "Je to poslední budíček. Musíme tuto negativní spirálu dluhů utnout," prohlásil generální sekretář UEFA Gianni Infantino.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články