Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Udrží se štěstí Dněpru i ve finále?

Přiznávám, že o ukrajinském Dněpru Dněpropetrovsk jsem toho před sezonou příliš nevěděl. Poprvé jsem ho více registroval, když jsem viděl druhou půli jeho posledního zápasu ve skupině Evropské ligy proti St. Etienne. Na konci utkání se šance střídaly na obou stranách a mohla padnout spousta gólů. Nakonec Dněpr vyhrál jen 1:0 a bodově Francouze předstihl. Musel ale čekat na výsledek z Ázerbájdžánu, kde hrál Karabach s favorizovaným Interem Milán. V nastaveném čase dali domácí regulérní gól, už se radovali u tribuny s diváky z neskutečného vítězství, které by znamenalo i postup. Jenže čeští sudí gól chybně pro domnělý ofsajd odvolali. Zápas skončil 0:0 a druhé místo spadlo do klína Dněpru, který šel dál s pouhými sedmi body. V tu chvíli nikoho nenapadlo, že by se ukrajinský celek dokázal probít až do finále, ale stalo se. 

Vlastimil Vlášek
zdroj: ČT24

Mluvil jsem osobně s Ondřejem Mazuchem i Janem Laštůvkou, oba působí v Dněpru několik sezon a postup do finále považují i oni za velmi šťastný. Nejen kvůli situaci ve skupině, ale i dál ve vyřazovacích bojích. Ani jednou nebyli Ukrajinci favorité, ale vždy přelezli dál. Nejdříve je prý velmi podcenil Olympiakos, pak dovedli zápas s Ajaxem až do prodloužení, kde dokázali skórovat. Vždy je soupeř přehrával a Dněpr odolával jen díky výbornému bránění.

Jeden gól pak rozhodnul čtvrtfinále s Brugami, přesto s Dněprem stále málokdo počítal. V semifinále s Neapolí ale Higuaín nedal ani jednu ze svých vyložených šancí a Dněpr prošel do finále. Brankář Jan Laštůvka ho prožije jako náhradník ve skvělé formě chytajícího Bojka, obránce Mazuch se rozhoduje, zda vyrazí do Varšavy jako divák, protože se věnuje v Praze rehabilitaci zraněného kolene.

Nechci, aby vyznělo, že se Dněpr dostal do finále jen díky štěstí. Organizovaná defenzíva je podpořena některými výbornými individualitami. Nejlepší hráč Konopljanka je na odchodu už několik let. Teď už to asi vyjde, protože mu končí smlouva a velký zájem o něj je v Premier League. V úterý se na tréninku trochu vztekal na nově položený vysoký trávník jinak krásného varšavského stadionu. Jan Laštůvka na jeho konto prohodil, že nerad hraje v kolíkách, ale vzhledem k tomu, jak mu to v úterý klouzalo, je bude muset asi ve finále nazout.

Zajímavé bylo sledovat také útočníka Selezňova. Na první pohled frajírek s kotníkovými ponožkami v kopačkách, trenkami vytaženými, jak když jde na opalovačku, ale na hřišti fotbalový šutér, který dvěma góly odstavil Neapol. Uvidíme, zda nastoupí, zatejpované levé koleno půjde po sezoně do opravy, ale finále může být jen jedno za život, tak to chce zkusit.

Vystoupení Dněpru v Evropě má samozřejmě velký společenský přesah. Všude se zmiňuje neutěšená situace na Ukrajině, kvůli které musel Dněpr hrát Evropskou ligu v Kyjevě. Celou sezonu na cestách, zprávy o válce pár desítek kilometrů od města, to se asi na fotbal těžko soustředíte. Někteří hráči to vnímají hodně citlivě, mluvil o tom třeba záložník Fedorčuk na tiskové konferenci. Na Dněpru je mi sympatické, že většinu kádru tvoří právě Ukrajinci, proti Neapoli jich nastoupilo v základní sestavě osm. V porovnání třeba s Doněckem, což je vlastně výběr Brazilců, obrovský rozdíl. Přitom Dněpru peníze na nákupy rozhodně nescházejí.

Soupeř pro Dněpr je zase těžký, obhajující Sevilla. Ale rozhoduje už jen jeden zápas. A jen podepíšu, co říkali hráči španělského týmu Reyes a Navarro na tiskovce: je to 50 na 50, i když lepší hráče má Sevilla. Bude určitě herně dominovat, ale Dněpr v této sezoně už mnohokrát ukázal, že si dokáže s touto rolí poradit. Nakonec si myslím, že je dobře, že se do finále dostal takový tým jako Dněpr. Jeho příběh je opravdu zajímavý a neokoukaný outsider ve finále je vždy oživujícím elementem. Zda to Dněpr dotáhne až k trofeji, uvidíme dnes večer. Budu zvědavý i já s Martinem Hyským na komentátorském stanovišti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články