Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Udrží Češi v Lize národů postupovou naději? V Plzni si střihnou odvetu s Izraelci

Po středeční porážce v Německu odehrají čeští fotbalisté předposlední z šesti zápasů skupinové fáze Ligy národů. V Plzni přivítají Izraelce a věří, že ještě zabojují o první místo v tabulce, které znamená postup do elitní Ligy A. K udržení nadějí však svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého potřebují nejen vlastní vítězství, ale i bodovou ztrátu vedoucího Skotska na Slovensku. Přímý přenos utkání Česko - Izrael sledujte od 20:25 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Čeští fotbalisté se radují z gólu v Izraeli
zdroj: AP autor: Ariel Schalit

Národní tým ztrácí dvě kola před koncem skupiny B2 z druhého místa na Skotsko čtyři body. Vzhledem k tomu, že s ostrovním soupeřem prohrál obě vzájemná střetnutí, potřebuje k prvenství vyhrát oba zbývající zápasy a zároveň doufat, že Skotové z nadcházejících dvou duelů získají maximálně bod. Tři dny po měření sil s Izraelem přivítají Šilhavého svěřenci rovněž v Plzni bývalého federálního partnera Slovensko.

"Vyhrát dva zbylé zápasy je určitě v našich silách. Když Skotové nevyhrají, bude to super. Budeme se soustředit, abychom ty svoje zvládli, a co se stane v těch druhých, už nějak extra ovlivnit nemůžeme. Budeme se prostě snažit vyhrát, a k čemu to bude stačit, to uvidíme," řekl obránce Václav Jemelka.

Prvenství ve skupině znamená nejen postup do elitní Ligy A, ale také možnou účast v baráži o mistrovství světa v roce 2022. Do ní se z Ligy národů dostanou dva nejlepší vítězové skupin, kteří si přímý postup na šampionát nebo místo v play-off nezajistí z klasické kvalifikace. Naopak pro los kvalifikace není Liga národů klíčová, rozdělení do výkonnostních košů se uskuteční na základě listopadového žebříčku reprezentací FIFA.

Češi vyhráli všechna tři dosavadní utkání s Izraelem a v posledním vzájemném souboji v říjnu zvítězil v Haifě 2:1. Soupeř si ale v závěru vytvořil převahu a v nastavení trefil tyč. Hlavní oporou týmu je útočník Eran Zahavi, který v posledním duelu hattrickem zařídil výhru 3:2 na Slovensku. Předtím skóroval i proti českému celku.

"Izrael je nepříjemný soupeř. Hodně fanoušků si může říct, že je to slabý soupeř, ale já bych to tak vůbec neviděl. Jsou hodně silní na balonu, věří si. Jestli něco zkazí, je jim to jedno, jdou hodně dopředu. Na druhou stranu mají díry v obraně. Je jen na nás, jestli využijeme jejich slabé stránky," uvedl záložník Jakub Jankto.

Zatímco Šilhavého svěřenci ve středu prohráli v přípravném utkání v Německu 0:1, Izrael nehrál plánovaný zápas v Norsku. Tamní úřady ho zrušily kvůli obavám z šíření koronaviru, který se objevil u jednoho člena výpravy židovského státu. Na začátku týdne neprošel testem útočník Hoffenheimu Moanes Dabbur.

Izraelci jsou ve skupině Ligy národů třetí o bod za českým týmem a před posledním Slovenskem drží náskok čtyř bodů. Nejhorší mužstvo tabulky sestoupí do Ligy C.

"Naším cílem je zůstat v druhé úrovni Ligy národů, takže ještě potřebujeme bodovat. Naše výkony se zlepšují. Dáváme více gólů, ale potřebujeme jich méně dostávat," má jasno rakouský trenér Izraelců Willi Ruttensteiner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články