Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Udine není Bukurešť. Liberec sahá po postupu do EL

Liberec – Téměř vše hovoří před odvetou proti Udine ve 4. předkole Evropské ligy pro Liberec. Severočeši poslední tři zápasy v Evropské lize vyhráli a vždy v nich jen jednou inkasovali. V Udine zvítězili 3:1. Zatímco v posledních třech ligových zápasech liberečtí fotbalisté pokaždé udrželi čisté konto a vyhráli 1:0, Udine vstoupilo do italské ligy porážkou 1:2 s Laziem Řím. Strašit třetí tým loňské ligy může jen zápas s Dinamem Bukurešť čtyři roky nazpět, kdy doma přišli o náskok 3:0. Podrobnou on-line reportáž ze zápasu Liberec – Udine přinese náš web od 19:00.

Tolik statistika. Na druhou stranu Severočeši jsou si vědomi, že proti Udine to bude ještě hodně těžké. Zvláště když v prvním utkání měl italský celek drtivý tlak a jen díky štěstí a vydařeným ranám z dálky se Liberci povedlo zvítězit. Liberec se v Itálii většinu utkání bránil a třikrát ho zachránila branková konstrukce.

Střeleckou nemohoucnost Udine však Slovan dokonale potrestal a ze čtyř střel vytěžil tři branky. "Chtěli jsme tam uhrát výsledek, který by nám dával naději. To se povedlo a naděje na postup žije. Na druhou stranu ale víme, že to budeme mít ještě hodně těžké. Soupeř předvedl velký výkon a ukázal, že je to top tým," řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec požene za postupem plný stadion

Udine se rozhodně nechce smířit s tím, že by vypadlo v předkole, proto hodlá v Liberci zabojovat o postup. Dokonce kvůli odvetě šetřilo některé opory v úvodním kole italské ligy. "V Liberci musíme předvést naprosto excelentní výkon, abychom mohli myslet na postup. A mít více štěstí než doma, kdy jsme měli opravdu hodně smůly," řekl trenér Francesco Guidolin.

S tím souhlasil i liberecký obránce Ondřej Kušnír, který společně se Sergejem Rybalkou a Dzonem Delargem rozhodli o výhře. "Určitě jsme měli štěstí, protože nás devadesát procent času mačkali, my byli třikrát u jejich brány a dali z toho tři góly. Proto si myslím, že šance jsou stále vyrovnané. Oni jsou opravdu dobrý tým," řekl Kušnír, který kvůli třem žlutým kartám o odvetu přijde. Na jeho místě se pravděpodobně objeví Vladimír Coufal.

Podcenění nehrozí

Liberec rovněž doufá, že se nezopakuje situace ze sezony 2009/10, kdy si přivezl do odvety play-off Evropské ligy s Dinamem Bukurešť náskok 3:0, ale doma o něj přišel a následně vypadl na penalty. Tehdy to však bylo především kvůli podcenění soupeře. Ze současného kádru Slovanu u toho byli brankář Hauzr a stoper Kelič.

"Udine je někde jinde, než bylo Dinamo. Jsme si vědomi obrovské kvality italských hráčů, což nás nutí k obezřetnosti. Nemyslím si, že by někdo z Liberce odvetu podcenil, i když vedeme po prvním zápase 3:1. Uděláme maximum pro úspěch. Výhra v Itálii byla malým zázrakem a postup by byl už velkým zázrakem," řekl Šilhavý.

Pokud by Liberec postoupil, byl by to pro něj třetí větší úspěch v evropských pohárech. V sezoně 2001/02 došel do čtvrtfinále Poháru UEFA a do základní skupiny Poháru UEFA se probojoval i v sezoně 2006/07.

Předpokládané sestavy:

Liberec: Kovář - Coufal, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey, Rybalka - Šural, Pavelka, Delarge - Rabušic.

Udine: Kelava - Naldo, Danilo, Domizzi - Basta, Allan, Lazzari, Agyemang-Badu, Gabriel - Di Natale, Muriel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články