Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Trpce směšný konec – Francie se rozloučila se šampionátem

Praha - Úpadek francouzské reprezentace dokonala prohra s domácí Jihoafrickou republikou, po níž cesta vicemistrů světa šampionátem skončila s tristní bilancí jednoho bodu a skóre 1:4. "Jsme smutní a zklamaní. Chlapci k zápasu přistoupili solidárně, ale když to nejde, tak to nejde," řekl Domenech. Ten se v minulém duelu proti Mexiku pohádal s útočníkem Nicolasem Anelkou, který ho vulgárně urazil. Aféra naplno rozpoutala rozpory uvnitř týmu. Informace ze šampionátu přináší také server msfotbal.cz.

Žádné úsporné balíčky a reformy důchodů. Debatám a titulním stranám francouzských deníků vévodí úplně jiné téma - potupné vystoupení fotbalistů na mistrovství světa a zejména jejich přístup ke hře. Při posledním zápase někteří fanoušci dokonce oslavovali soupeřovy góly. "Berou milióny a přitom se ani nehnou. Vždyť nemají ani propocený dres. Co byste pak chtěli?" reagoval jeden z fanoušků.

175516.jpg175506.jpg91173.jpg

Fanoušek:

"Neměli by zapomínat, že hrají pod francouzskou vlajkou, za celý národ. Jsme na ně naštvaní."

Spíš než mdlé výkony však Francouze pobouřilo vystupování hvězd mimo hřiště. Když kouč Domenech poslal kvůli urážce domů útočníka Anelku, ostatní na protest odmítli trénovat. Do sporu se v tuto chvíli vložila i ministryně sportu Roselyne Bachelotová. "Řekla jsem jim, že francouzský fotbal čelí morální katastrofě. Pro mnoho lidí už nebudou hrdiny. Poškodili obraz Francie," oznámila Bachelotová na tiskové konferenci. Na nedůstojné chování reprezentantů okamžitě zareagovali také sponzoři. Už v průběhu šampionátu stáhli reklamy s největšími hvězdami. Hned po vyřazení Francie začali zvažovat i úpravu stávajících smluv.

Prezident francouzské fotbalové federace Jean-Pierre Escalettes přislíbil, že v červenci se uskuteční setkání, které zhodnotí průběh šampionátu. "Každý stane před zástupci federace – prezident, hráči, trenér, lékaři, aby se ukázalo, kdo je zodpovědný," uvedl Escalettes. "Možná přijdou tresty, ale nemohu předjímat, jak se federace rozhodne," doplnil.

Dosavadního kouče na reprezentační lavičce po šesti letech nahradí Laurent Blanc. "Prožil jsem za šest let mnohá dobrodružství, dobré i špatné chvíle. Momentálně nejsem schopen bilancovat. Svému nástupci ale přeji hodně štěstí. Je tu perspektiva, mužstvo má obrovský potenciál. Ten tým jsem měl rád," prohlásil Domenech.

175507.jpg175510.jpg175508.jpg

Směšní až do konce, kritizuje francouzské fotbalisty tisk

Tisk ve Francii a dalších evropských zemích neměl s francouzskou reprezentací slitování. "Směšní až do konce," komentoval úterní prohru 1:2 s Jihoafričany sportovní deník L'Equipe. O "cestě až na konec pekla" píše v listě další komentátor. "Maškaráda skončila. Zázrak se nekonal. Poslední zápas v Jihoafrické republice se pro francouzské fotbalisty jevil jako dlouhá křížová cesta... opouštějí soutěž se sklopenou hlavou, přičemž zanechali negativní dojem na všech úrovních," napsal deník Le Figaro s odkazem na roztržky uvnitř mužstva. Média hovoří o nejhorším týmu v historii francouzského fotbalu.

Evropský tisk označil francouzský tým za "živé mrtvoly" a "imbecily", kteří udělali Francii ostudu a vážně poškodili její image v zahraničí. "Francie se vrací domů více než ponížená," zní titulek italského listu Il Messaggero. Španělský sportovní deník Marca soudí, že Francouzi se před světem zesměšnili a v jejich výkonu v posledním zápase vidí potvrzení "zjevného rozkladu" týmu.

Do věci se vloží i prezident Sarkozy

Krach francouzských fotbalistů na mistrovství světa se stal i tématem v nejvyšších politických kruzích. Útočník Thierry Henry požádal prezidenta Nicolase Sarkozyho o okamžitou schůzku, na níž mu má povědět víc o příčinách sporů uvnitř mužstva. Se Sarkozym a Henrym u jednoho stolu zasednou i premiér Francois Fillon, ministryně Bachelotová a její zástupkyně Rama Yadeová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články