Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Triumf v FA Cupu klíčem k udržení Aubameyanga? Arsenal může ve Wembley zachránit sezonu

Od roku 2017 žádnou trofej nezískali, ve finále FA Cupu proti Chelsea však mohou fotbalisté Arsenalu zmíněnou statistiku změnit. Trenér Mikel Arteta si uvědomuje, že fanoušci "Gunners" v letošní sezoně několikrát trpěli a že výsledek utkání může hrát důležitou roli v udržení klíčového hráče Pierra-Emericka Aubameyanga.

Pierre-Emerick Aubameyang se raduje z gólu v semifinále FA Cupu
zdroj: PA autor: Justin Tallis/NMC Pool

Arsenal je nejúspěšnějším klubem v historii FA Cupu. Prestižní pohár opanoval už třináctkrát, naposledy v roce 2017. Od té doby ale výkonnostně stagnuje a čtyřikrát v řadě se nekvalifikoval do skupinové fáze Ligy mistrů.   

Arteta si je i proto plně vědom faktu, že fanoušci, kteří byli v minulosti zvyklí na boj o titul a účast v Champions League, zažívají těžké časy.

V Premier League skončilo londýnské mužstvo na 8. místě a eventuální zisk trofeje by podle osmatřicetiletého kouče znamenal silný impuls. "Bylo by to skvělé. Od svého příchodu vidím řadu lidí tvrdě pracovat na tom, abychom Arsenal vrátili zpět na vrchol," řekl Arteta.

"Pokud se nám ve finále povede uspět, budu moc šťastný. Ne kvůli sobě, ale kvůli všem ostatním - členům vedení, hráčům a samozřejmě příznivcům - ti si opravdu zaslouží trochu radosti a nezapomenutelných momentů," dodal. 

Cesta Arsenalu do finále FA Cupu:

Pokud ovšem "Gunners" utkání s Chelsea nezvládnou, budou poprvé od ročníku 1995/1996 scházet v evropských pohárech, což může hrát zásadní roli v udržení nejlepšího střelce Aubameyanga. 

Třicetiletý útočník, který dal v letošní sezoně 27 soutěžních gólů, je v klubu vázán pouze do příštího léta a nad jeho budoucností se dlouhodobě vznáší otazník. V posledních měsících byl několikrát spojován např. s Barcelonou a Realem Madrid.

Informace, že finále FA Cupu bude posledním zápasem gabonského kanonýra v červeném dresu, Arteta dementoval, ale zároveň přiznal, že ani případné vítězství nemusí stačit k jeho setrvání v severním Londýně.

"Pokud chcete přesvědčit elitního fotbalistu, aby zůstal, musíte mít na stole spoustu ingrediencí. Auba má u nás stále platnou smlouvu a všichni stojíme o další prodloužení spolupráce. Je v Arsenalu a myslím si, že by na to měl být hrdý," konstatoval Arteta. 

Cesta Chelsea do finále FA Cupu:

O klíčové postavě "Gunners" nelze ani na moment pochybovat. Famózní formu má ovšem i Aubameyangův bývalý spoluhráč Olivier Giroud, který se přihlásil o slovo díky šesti brankám v posledních sedmi duelech.

Třiatřicetiletý útočník "Blues" opět ukázal, že ani zdaleka nepatří do starého železa. V lednu byl sice jeho odchod na spadnutí, ale nakonec na Stamford Bridge zůstal a po koronavirové pauze víceméně zajistil Chelsea místenku v Lize mistrů.

Artetu, jenž po boku francouzského reprezentanta strávil na Emirates Stadium čtyři roky, Giroudova střelecká potence nepřekvapuje. "Vůbec ne. Znám Oliho a vím, že je to bojovník. I v Arsenalu zažil těžké chvíle, ale pokaždé na ně dokázal zareagovat," upozornil. 

Prosadí se rodák z Chambéry i ve Wembley a dovede Chelsea k vítězství, nebo získají nejstarší trofej na světě Arteta s Aubameyangem?

Finále FA Cupu začíná v 18:30.

Zdroj
Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články