Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Tři hráči, tři nové výzvy - Čech, Jiráček a Vydra se však těší na Dánsko

Praha - Tři hráči s novými výzvami, byť jsou všichni v úplně jiné pozici. Páteční porážka Chelsea 1:4 v duelu o fotbalový Superpohár byla pro Petra Čecha podle jeho slov nejhorší za osm let působení v londýnském klubu. Věří ale, že ho neúspěch před kvalifikačním zápasem v Dánsku nijak nepoznamená, protože za inkasované góly nemohl. Naopak nováček v reprezentaci Matěj Vydra na hostování ve Watfordu zažívá skvělý start do sezony - a Petr Jiráček, který se za poslední rok etabloval jako nepostradatelný člen národního výběru, po rozpačitém angažmá ve Wolfsburgu přestupuje do Hamburku.

Matěj Vydra v dresu Watfordu
zdroj: Getty Images autor: Tom Dulat

Zatímco Čech a Jiráček možná budou chtít reprezentační okno využít k tomu, aby si pročistili hlavu, Matěj Vydra chce jen pokračovat ve skvěle započaté sezoně. Mladý útočník v létě přišel na hostování do druholigového Watfordu, jednoho z "dceřinných" klubů italského Udine, kterému Vydra patří. Pod trenérem Gianfrankem Zolou se mu daří - ve čtyřech zápasech nastřílel tři góly. A nové angažmá si i díky osobě kouče pochvaluje.

"Je to také útočník, snaží se s námi hrát fotbal. Celkově je to sympaťák, dělá srandičky. Je to dobrý trenér," raduje se Vydra, a to i z toho, že může po problémech se zraněními konečně hrát. Zvyká si i na nekompromisní styl anglické druhé ligy. "Začátek mi vyšel, hlavně aby mi to vydrželo. Jen je problém, když míč lítá vzduchem, protože je tam hodně dvoumetrových chlapů. Po nás ale trenér Zola chce, abychom hráli po zemi, chodili jeden na jednoho a byli drzí."

"Teď už jsem úplně zdravý. Ani nemám žádné problémy v tom směru, že bych se bál soubojů. Kdybych z nich uhýbal, tak bych ve druhé anglické lize ani hrát nemohl. Tam jsou i tak trochu blázni, kteří hrají, jak kdyby chtěli všem zlámat nohy. Je to tam hodně tvrdé," připouští Vydra, z něhož si spoluhráči dělali legraci, že již po čtyřech zápasech dostal pozvánku do národního týmu. "Také trenér se z legrace ptal, jak je to možné, že jsem byl povolaný, když hraju takovou tužku," usmívá se Vydra.

Jiráček: V Hamburku mi rozumějí

Petr Jiráček prožil turbulentní půlrok - nejdříve po drahém přestupu začal skvěle ve Wolfsburgu, poté vypadl ze základu, před letní přestávkou podal vynikající výkony na Euru, aby nakonec přestoupil do Hamburku. Teď se již plachý záložník k období pod trenérem Magathem nechce vracet.

"Atmosféru ve Wolfsburgu pochopí jen ti, co si to tam vyzkouší. Už se k tomu nechci vracet. Teď jsem prostě rád, že to vyšlo s Hamburkem. Od prvního dne cítím, že mě tam rádi vidí, a dávají mi to pořád najevo. Jsem tam pět dní, ale maximálně spokojený," uvedl Jiráček.

Nad týmem se vznáší atmosféra sestupu, místní deník Hamburger Abendblatt dokonce podotkl, že "tým není dost dobrý pro první ligu" a že "jeho padesátý rok v Bundeslize může být také jeho posledním". To všechno však před návratem talismanického Rafaela van der Vaarta z Tottenhamu a příchodem Petra Jiráčka z Wolfsburgu, kteří by měli výrazně vylepšit hru v záloze.

"Klub má nejvyšší cíle, takže tam logicky vládne rozčarování a budeme samozřejmě pod tlakem. Potřebujeme dělat body co možná nejdříve, abychom měli na naší straně i fanoušky. Ti byli vynikající i po prohře s Brémami, my se musíme snažit, abychom jim udělali radost i výsledky v dalších zápasech," přál si Jiráček.

Petr Čech dostal ve finále Superpoháru 4 góly
zdroj: isifa.com

Čech: Prohra s Atlétikem jen tak nepřebolí

Po radikální obměně a omlazení vítězného týmu Ligy mistrů se Chelsea naposledy snažila získat další trofej, tentokrát Superpohár. Po velmi slibném vstupu do ligy, kdy úplně nepřesvědčila herně, avšak získala ze tří zápasů devět bodů, však najednou přišel tvrdý výprask 1:4 od Atlétika Madrid. A hlavně jeho fenomenální útočník Falcao si s londýnským týmem dělal, co chtěl - po Horstu Sieglovi a Robinu van Persiem je argentinský forvard jedním z dalších útočníků, který Petru Čechovi nasázel hattrick.

"Falcao hrál výborně. Je jasné, že když takovému hráči dáte tolik prostoru, tak tím nepohrdne," podotkl Čech. A prohra jej prý bude mrzet dlouho. "Myslím, že to jen tak nepřebolí. Superpohár se nehraje každý den. V lize když se zápas nepovede, je to úplně něco jiného. Přijdou další, porážka nic neznamená. Superpohár jsme měli možnost hrát poprvé za dobu mého působení v Chelsea, další může přijít bůhví kdy," podotkl Čech.

Zápas mu připomněl duel na světovém šampionátu před šesti lety proti Ghaně. Český tým podlehl 0:2, ale nebýt Čecha, mohl prohrát mnohem vyšším rozdílem. "Nestalo se mi, že bych za dobu působení v Chelsea hrál zápas, ve kterém by měl soupeř tolik šancí. Z každému útoku hrozil gól. Trošku mi to připomnělo Ghanu, ale tehdy jsme měli o hráče méně," řekl Čech, který věří, že vstup do kvalifikace čeští fotbalisté zvládnou.

"Doufám, že zápas nebude vypadat jako teď v Monaku. Věřím, že začneme kvalifikaci úspěšně. Skupina je vyrovnaná a začít bodovým úspěchem bude důležité," uvedl Čech. Zápas proti Dánsku začíná v sobotu v 20:15 a vysílá jej ČT4 a náš web.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články