Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Třetí kolo skupin začíná. Angličané chtějí postup potvrdit v derby s Walesem, Írán vyzve USA

Začíná třetí skupinové kolo. Ve hře budou Angličané, kteří na MS vyzvou v ostrovním derby Wales. V Dauhá se odehraje souboj Írán - USA. Uzavře se také skupina A, kde Nizozemsko narazí na Katar a ve vzájemném duelu budou bojovat o postup také Ekvádor se Senegalem. Přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Anglii může připravit o postup jedině vysoká porážka s Walesem o čtyři a více gólů a zároveň vítězství USA nebo Íránu. Úřadující evropští vicemistři po úvodní výhře 6:2 nad Íránem se s USA rozešli bez branek.

"Budeme hrát proti soupeři, který stejně jako kdokoli jiný touží Anglii porazit. Musíme hrát chytře a dobře. Budu hodně zklamaný, pokud mi někdo řekne, že Wales chce vyhrát víc než my," řekl anglický trenér Gareth Southgate. Anglie od porážky v roce 1984 zdolala Wales šestkrát za sebou.

Wales po remíze 1:1 s USA podlehl Íránu 0:2. Proto musí porazit Anglii a doufat v remízu USA s Íránem. Pakliže se v souběžně hraném duelu zrodí vítěz, potřebuje Wales vyhrát minimálně o čtyři branky, což se mu nikdy nepodařilo. "Postup nemáme ve vlastních rukách. Chceme zakončit skupinu dobrým výkonem a vítězstvím," konstatoval trenér Robert Page.

Íránu může stačit proti USA i bod

Írán při šesté účasti na turnaji usiluje o premiérový postup do osmifinále. Po vítězství nad Walesem je druhý, Američané na něj ztrácejí bod. Íránu stačí k účasti ve vyřazovací části výhra a případně i remíza, pokud Wales nezdolá Anglii. "Proti Walesu to byl krásný zápas. Nemůžu hráčům dostatečně poděkovat. Je to ale jen začátek, musíme dokončit práci," uvedl portugalský trenér Íránu Carlos Queiroz.

Mužstvo USA při posledních dvou účastech na MS (2010 a 2014) ze skupiny postoupilo. Írán v dosavadních dvou vzájemných zápasech neporazilo. Na světovém šampionátu 1998 mu podlehlo 1:2 a o dva roky později s ním v přípravě remizovalo 1:1. Američané potřebují k postupu vyhrát.

Kromě přímého souboje o osmifinále je utkání pikantní i tím, že obě země od roku 1980 neudržují diplomatické vztahy a panuje mezi nimi velká politická rivalita. "Podle mě by se mělo o zápase mluvit proto, že oba týmy chtějí postoupit do osmifinále a ne kvůli politice a vztahům mezi zeměmi. Fotbal je o setkávání s mnoha různými lidmi, které spojuje láska ke sportu. Jsme fotbalisté a oba celky budou bojovat o vítězství. O tom to bude," řekl trenér USA Gregg Berhalter.

Rozhodne se také "nizozemská" skupina

Nizozemci mají po úvodních dvou zápasech za vítězství a remízu čtyři body a totožné skóre jako Ekvádor. O bod zpět je třetí Senegal a tabulku uzavírá Katar, který prohrál oba duely. V posledním kole si tři týmy zahrají o dvě postupová místa, domácí jsou mimo hru.

Nejblíže k osmifinále má favorizované Nizozemsko, kterému stačí k účasti v play-off neprohrát. Pokud by svěřenci trenéra Louise van Gaala Kataru nečekaně podlehli, mohli by o vyřazovací boje v případě nepříznivého výsledku ze souběžně hraného utkání ještě přijít. O druhém postupujícím by za určitých okolností v případě bodové rovnosti i skóre mohlo rozhodovat kritérium fair-play.

Nizozemci ale nepochybují o tom, že souboj s Katarem zvládnou. Tím spíš, že domácí výběr už ztratil naději na postup. "Minule proti Ekvádoru (1:1) jsme nehráli dobře. Nebyli jsme dost silní na míči a dělali jsme až příliš technických chyb. Jsem si ale jistý, že to byl jen ojedinělý výpadek. Proti Kataru budeme lepší," řekl záložník Frenkie de Jong.

Katařané se při debutu na světovém šampionátu mohou stát prvním pořadatelským týmem, který na turnaji nevyhraje ani zápas. "Samozřejmě bychom byli rádi v lepší pozici, ale byla to pro nás velmi složitá skupina. Když hrajete proti takovému týmu jako Nizozemsko, nepotřebujete žádnou motivaci. Je výzva postavit se takovému soupeři," uvedl španělský trenér Katařanů Félix Sánchez.

Do druhého utkání půjdou v lepší pozici Ekvádorci, jimž stačí k postupu se Senegalem neprohrát. Oba týmy budou usilovat o druhou účast ve vyřazovacích bojích na MS. Ekvádorci v posledních devíti zápasech neprohráli a inkasovali jen dva góly. Jejich šest posledních branek na mistrovství světa dal útočník Enner Valencia, jenž během turnaje zápolí s drobným zraněním.

"Enner má velké srdce a chce být v každé bitvě za národní tým. Je to mimořádný hráč. Pokud nebude moci hrát od začátku, zasáhne aspoň v průběhu," řekl trenér Ekvádorců Gustavo Alfaro. "V předchozích zápasech jsme udělali vše, co jsme měli. Věřím, že zítra budeme mít dostatek štěstí a postoupíme, protože si to zasloužíme," dodal argentinský kouč.

Senegal chce navázat na minulé vítězství 3:1 nad Katarem. "Možná je dobře, že potřebujeme vyhrát. Na minulém mistrovství nám stačila k postupu remíza a nakonec jsme prohráli. Je dobře, že jsme pod tlakem, to z nás dostane ten nejlepší výkon," uvedl trenér Aliou Cissé.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články