Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Tréninkové centrum Barcelony v Polsku praská ve švech

Varšava – V Polsku otevřeli 1 500 nových fotbalových hřišť pro děti. Popularita kopané tam prudce vzrostla po letošním Euru a velké ambice severních sousedů dokazuje i tréninkové centrum, které do Varšavy nedávno umístil španělský velkoklub FC Barcelona.

Tréninkové centrum Barcelony
zdroj: ČT4

Byla to sláva, byl to svátek. Polský tým sice na Euru 2012 moc neuspěl, fotbal si ale hostitelé užili dokonale. A chtějí pokračovat. Školka FC Barcelona ve Varšavě doslova praská ve švech. "Moc bych chtěl jednou hrát v polské reprezentaci. To by bylo úplně úžasné," říká jeden z malých fotbalistů.

Oficiální název školky zní Escola Varsovia. Je to jediná evropská pobočka katalánského velkoklubu v Evropě. Brány otevřela před rokem. Zájem o čtyři tréninková střediska Barcelony ve Varšavě je obrovský. Ze 3 000 zájemců mohl klub přijmout jen pětinu. Trénovat smějí fotbalisti od 6 do 12 let, a to třikrát týdně – často dojíždějí i stovky kilometrů. "Mají obrovskou motivaci. A my se jim snažíme maximálně vyjít vstříc," tvrdí koordinátor centra Maciej Kruk.

"Pokud někdo z těch hráčů dosáhne i na mezinárodní fotbalovou úroveň, budeme jedině rádi," doplňuje Carlos Alos, zástupce FC Barcelona ve Varšavě. Fotbalovou školku podporují polský stát i sponzoři. Velké peníze platí i rodiče a údajně nelitují. "Není to levné. Ale kdo říká, že levné je lepší?" shodují se. Escola Varsovia zatím na svého polského Messiho čeká. Domácí fotbalovou horečku ale potvrzuje jednoznačně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články