Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trenérem fotbalové reprezentace je Straka

Praha - Výkonný výbor ČMFS jmenoval novým trenérem české fotbalové reprezentace překvapivě Františka Straku. Vedení fotbalového svazu přitom mělo podle předpokladů na dnešním jednání potvrdit jmenování trenéra Dušana Uhrina pro červnový přípravný zápas s Maltou. Svazové vedení se tak neřídilo doporučením expertní skupiny, která se obsazením postu reprezentačního kouče zabývala. Pro Straku je prioritou přípravný zápas s Maltou a o případném dalším setrvání u týmu zatím nechce spekulovat.

Strakovo působení není podle prvních informací omezeno pouze červnovým přípravným zápasem proti Maltě, smlouva má znít na dobu neurčitou. Ovšem o jeho případném setrvání pro zbytek kvalifikace bude údajně stejně ještě rozhodovat po valné hromadě nově zvolený výkonný výbor. O jmenování do funkce reprezentačního trenéra ho informoval předseda svazu Pavel Mokrý po hlasování výkonného výboru. "Volal mi (Mokrý) s tím, že mužstvo přebírám na dobu neurčitou," uvedl Straka s tím, že netuší, jak dlouho může ve funkci vydržet.

František Straka:

"Pro mě je hlavně ctí, že k nároďáku vůbec přicházím, a další věci s tím související nechci komentovat. V tuto chvíli mě nezajímá nic jiného než zápas s Maltou, v němž budeme chtít být úspěšní."

Je zřejmé, že trenér se setrváním trochu počítá. "Je to splněný sen, ale nejde v tuto chvíli o mě. Podstatné je, aby se nároďák dostal z nepříjemné situace, do níž se dostal v kvalifikaci. Za sebe můžu slíbit, že udělám maximum. Vím také o tom, jak mě podporovala naše fotbalová veřejnost. Za to jí patří obrovský dík a budu se snažit ji nezklamat," řekl Straka v bezprostřední reakci.

Nový reprezentační lodivod nevylučuje, že před červnovou nominací udělá v sestavě určité změny a vsadí i na dosud opomíjené hráče. "Musí přijít mladá krev, hráči hladoví po úspěchu. Fanoušci musí cítit, že je na hřišti parta bojovníků a srdcařů, kteří pro reprezentaci udělají všechno a poperou se o tu šanci, která v kvalifikaci ještě zbývá," řekl Straka.

Asistentem bude zřejmě Morales

Jména svých asistentů ještě nechce oznámit, ale předpokládá se, že osloví italského odborníka Massima Moralese, který trénoval do minulého týdne Příbram. Straka to totiž v minulých dnech opakovaně připustil.

O volbě rozhodovalo až druhé kolo hlasování, v němž dostal Straka o dva hlasy více než favorizovaný Uhrin. O Strakovi se spekulovalo už po odvolání Petra Rady a dokonce se pro něj vyslovila i většina fanoušků v anketě deníku Sport. Jeho jméno prosazoval především příbramský šéf a člen výkonného výboru Jaroslav Starka, podle kterého mužstvo potřebuje motivátora, jakým je právě Straka.

Pro Straku je jmenování také dárkem k 51. narozeninám, které oslaví za dva týdny. Někdejší hráč Sparty Praha a národního týmu závěr hráčské kariéry strávil v Německu, kde také začínal s trénováním ve třetí lize. Po návratu do vlasti trénoval postupně Teplice, Spartu, Plzeň a České Budějovice, mezitím si odskočil zpět do německého Ahlenu a vedl také rakouský Tirol Innsbruck.

Vedení svazu šlo proti názoru expertní skupiny

O tom, jak vyřešit obsazení postu trenéra české reprezentace, se jedná od chvíle, kdy po kvalifikační porážce se Slovenskem fotbaloví šéfové odvolali od mužstva kouče Petra Radu i celý realizační tým. V zákulisí začala mezitím padat jména různých trenérů, včetně zahraničních odborníků Avrama Granta a Terryho Venablese, v souvislosti s českými kouči se mluvilo kromě Straky především o Karlu Jarolímovi nebo Ivanu Haškovi. 

Expertní skupina, v níž jsou jak vyhlášení trenéři, tak zástupci svazu, ale nakonec nápad s okamžitým jmenováním Radova nástupce neposvětila, navíc doporučila, aby trenérem nebyl cizinec. Dále navrhla, aby byl jmenován trenér pouze pro přípravný zápas s Maltou, který se bude hrát 5. června v Jablonci: tím měl být Dušan Uhrin starší, jeho asistentem pak František Komňacký.



Předpokládalo se, že výkonný výbor doporučení odborníků akceptuje. I proto, že členy expertní skupiny byli i místopředsedové Jiří Kubíček a Jaroslav Vacek, kteří jsou představiteli opačných názorových proudů ve svazovém vedení. "Předpokládám, že nic nebude bránit tomu, abychom pana Uhrina schválili," řekl Vacek, podle kterého by se měl dvanáctičlenný orgán během dnešního jednání a také zbytku svého funkčního období soustředit výhradně jen na přípravu podkladů pro valnou hromadu, která se uskuteční 27. června.

Volba nového reprezentačního trenéra podle člena expertní skupiny Poborského ukazuje na stav českého fotbalu. "Není to náhoda. Fotbal nějak funguje a tohle je další krok. Myslím, že by se mu (Dušanu Uhrinovi) asi měl někdo omluvit. Místopředseda mu nabídne funkci trenéra a za týden ho pak nezvolí," divil se bývalý fotbalový reprezentant.

"Tohle je zkrátka úděl poradních orgánů, které nemají rozhodovací moc jako výkonný výbor. Vzhledem k rozštěpenosti názorů uvnitř výkonného výboru se dalo čekat, že doporučení na jmenování Uhrina nebude respektovat. Výkonný výbor vzal alespoň naše doporučení, ať zvolí českého, a ne zahraničního trenéra," řekl další člen skupiny, zlínský činovník Ladislav Valášek.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články