Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trenér Straka míří do Austrálie

Praha - Fotbalový trenér František Straka odchází do australského klubu North Queensland Fury. Kouč prozradil, že tam podepsal roční smlouvu s opcí. V australské lize bude druhým českým koučem po Vítězslavu Lavičkovi, který se chystá už na druhou sezonu s FC Sydney. V té první dovedl tým k triumfu v základní části i play-off a stal se nejlepším koučem soutěže. Straka se svým bývalým spoluhráčem ze Sparty Lavičkou přesun do North Queensland konzultoval.

"Ano, bavili jsme se o tom několikrát. A Víťa mi to jednoznačně doporučil," řekl Straka. Klub North Queensland loni obsadil v základní části sedmé místo a do play-off se nedostal.

Dvaapadesátiletý kouč se k angažmá v Austrálii dostal přes jednu z anglických manažerských společností, a když si prohlédl zázemí klubu a poznal tamní prostředí, neváhal se North Queenslandu upsat. "Obrovsky to na mě zapůsobilo, všechno bylo perfektní. O to víc se na práci těším. Chci tam dokázat své kvality," uvedl Straka. Do nového působiště odletí už 11. června, australská liga startuje 7. srpna a hned ve druhém kole se Strakův celek střetne s Lavičkovým FC Sydney.

Straka, který loni v červnu vedl v přípravném utkání českou reprezentaci proti Maltě, pozná trenérskou práci už v šesté zemi. Byl hrajícím koučem v německém Wuppertalu a pak vedl druholigový německý Ahlen, později se dostal do rakouského Innsbrucku, koučoval OFI Kréta a naposledy byl ve slovenském Ružomberoku. Ten v minulé sezoně vytáhl z posledního místa, na kterém jej přebíral na začátku podzimu, až na konečnou pátou pozici. V české lize Straka seděl na lavičce Teplic, Sparty, Plzně a Českých Budějovic.

Do Austrálie zamíří i s rodinou. V North Queensland se chce hned vrhnout do práce, nebojí se ani jazykové bariéry. "S angličtinou nemám větší problémy, třeba při angažmá na Krétě jsem ji používal často. To by neměl být problém, jsem komunikativní, dostanu se do toho," věří Straka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články