Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Trenér nás probral, shodli se plzeňští fotbalisté

Plzeň - Trenér Pavel Vrba hráče svým křikem probudil, v tom se plzeňští fotbalisté po postupu do závěrečného play-off o Ligu mistrů shodli. Ale kouč na to v poločase duelu s Rosenborgem Trondheim za nepříznivého stavu 0:1 nebyl sám, připojil se k němu netradičně také obvyklý vtipálek Pavel Horváth. Plzeň se však zvedla, otočila skóre a může se nyní těšit na jeden z pětice týmů FC Kodaň, Borisov, Maccabi Haifa, Dinamo Záhřeb nebo Apoel Nikósie. Losování proběhne v pátek v poledne ve švýcarském Nyonu.

Horváth nechtěl ani první polovinu odvety s Rosenborgem hodnotit, protože to prý není ani publikovatelné. "Po poločasu ve mně byly velké emoce, muselo to ven. Zvýšili jsme v kabině hlas, přidal jsem se. Trenér řval asi nejvíc, co jsme tady zažili. Naštěstí byl o poločase čas si říct, co děláme špatně.

Druhý poločas pak Plzeň odehrála "postaru". Bez bázně a velmi ofenzivně. Skóre otočila a ani vyrovnání soupeře ji znovu nezlomilo. Autor vítězného třetího gólu Milan Petržela vyzdvihl po utkání především proslov trenéra Vrby po prvním poločase. "Takhle jsem ho ještě za tu dobu v Plzni neviděl křičet. Říkal nám, co to tam hrajeme. To přece není to, co jsme si plánovali před zápasem. Radil nám, ať se nebojíme hrát naši hru, nebát se kombinovat. Určitě nás tím proslovem trenér probral a dodal nám před druhou půlí odvahu," připustil fotbalista, že hráči potřebovali důrazně promluvit do duše.

Kapitán Pavel Horváth:

"O našem výkonu před přestávkou je lepší se na veřejnosti raději nebavit."

Před pauzou to prý byla hra plná strachu. "V prvním poločase jsme měli strach, báli jsme se míče, a tím jsme ho nedokázali podržet. Nebyli jsme v pohodě, ale to je fotbal. Za stavu 0:0 jsme věděli, že máme rezervu ve výsledku, ale odchod do šatny byl pro nás šílený," popsal pocity hráčů Petržela, podle kterého domácím pomohl i hustý déšť, který do Plzně dorazil. "Začala nám pršet živá voda. Pomohlo nám to, protože jsme začali víc běhat," obrátil hodnocení v žert záložník.

Jeho kolega Daniel Kolář také neskrýval zklamání z výkonu Viktorie v první pětačtyřicetiminutovce. "O poločasu nám nebylo vůbec příjemně, ale trenér o půli zdvihl hlas a hned jsme začali lépe přihrávat, soupeře jsme najednou přehrávali," řekl Kolář. Byl přesvědčený, že promarněný poločas nebyl výsledkem psychického tlaku. "Před zápasem jsme necítili žádnou neobvyklou nervozitu. Spíš jsme se těšili na velký zápas. Na druhou stranu jsme v Evropě nováčkem, tak to se na nás mohlo podepsat," hledal důvody selhání.

Plzeň se vyhne velkoklubům

Plzeňští narazí stejně jako ve třetím předkole na nasazený tým, ale rozdělení na mistrovskou a nemistrovskou část jim dává jistotu, že nepotkají žádný z velkoklubů. "Tohle je pro menší země spravedlivější způsob. Loni se toho chytila Žilina, letos bychom to rádi dokázali i my," uvedl kouč Pavel Vrba.

Západočeši již středečním postupem přes Rosenborg získali do klubové pokladny okolo 80 milionů korun, dalších přibližně sto milionů by jim vynesla případná účast v základní skupině Ligy mistrů.

Hned na trojici možných soupeřů pro Plzeň mají české kluby z poslední doby nepříjemné vzpomínky. Nejčerstvější zkušenost má Jablonec s Apoelem Nikósie, úřadující kyperský mistr vyřadil Baumit před rokem ze třetího předkola Evropské ligy po výsledcích 0:1 a 1:3. S Kodaní se před necelými dvěma lety utkala pražská Sparta v základní skupině Evropské ligy a s dánským mistrem prohrála oba zápasy - venku 0:1 a doma vysoko 0:3. Letenští mají nepříjemné vzpomínky také na Dinamo Záhřeb, které je před třemi lety vyřadilo z 1. kola tehdejšího Poháru UEFA.

Rozdělení týmů pro los 4. předkola Ligy mistrů:

Mistrovská část:

Nasazené týmy: FC Kodaň, BATE Borisov, Maccabi Haifa, Dinamo Záhřeb Apoel Nikósie.

Nenasazené týmy: Wisla Krakov, Sturm Štýrský Hradec, Racing Genk, Viktoria Plzeň, Malmö.

Nemistrovská část:

Nasazené týmy: Bayern Mnichov, Arsenal, Olympique Lyon, Benfica Lisabon, Villarreal.

Nenasazené týmy: Twente Enschede, Rubin Kazaň, Udine, FC Curych, Odense.

Fanoušci Viktorie Plzeň
zdroj: ČTK autor: Petr Eret
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články