Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trendy z mužského MS ovlivní i to ženské. Třetí účast je pro mě výzva, řekla sudí Ratajová

Reprezentace bude na mistrovství světa žen opět chybět, jednoho zástupce však český fotbal bude v Austrálii a na Novém Zélandu v létě mít. Mezi 55 asistentek se opět dostala rozhodčí Lucie Ratajová. "Nečekala jsem to a je to pro mě obrovská výzva," řekla České televizi s tím, že turnaj ovlivní i nedávný mužský šampionát.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodčí Ratajová o nominaci na MS žen a přípravě

Účast mezi naprostou elitou není pro Lucii Ratajovou ničím novým. Třiačtyřicetiletá sudí z Benešova už se podívala na mistrovství světa 2015 v Kanadě, nechyběla ani o čtyři roky později ve Francii, k čemuž má ve svém životopise i tři evropské šampionáty a dvě olympiády. Přesto je pro ni účast na MS vždy velký svátkem, který jí rozhodně nezevšední.

"Hra se za ty roky posunula. Fungují i videorozhodčí, takže v tomto to bude něco nového. Navíc mě čeká vysněná země," řekla Ratajová o Austrálii a Novém Zélandu, kde se turnaj na přelomu července a srpna uskuteční.

Česká sudí i její kolegyně se budou vedle obecně kvalitnějších výkonů ženských týmů, které se díky financím a profesionalizaci neustále posouvají, muset podle všeho připravit také na změny k přístupu pískání. Směr naznačilo nedávné mužské mistrovství v Kataru, kde se mnohem výrazněji nastavovalo a hlavní s píšťalkou méně zasahoval do dění na hřišti.

"Řekla bych, že šampionát se rozhodčím povedl. Trošičku mě nastavování překvapilo, ale vypadá to, že to bude trend a že něco podobného nastane i u holek. I když ne taková porce. Bude to něco jiného a musíme se na to připravit jak my, tak i hráčky. A to včetně většího pouštění, co chtějí kluby, fotbalistky i fanoušci. Obecně my rozhodčí musíme být lépe nachystané," uznala.

Všem rozhodčím by mělo pomoci, že mají zkušenosti s pískáním mužského fotbalu. Sama Ratajová má za sebou 96 zápasů v nejvyšší mužské české soutěži v roli asistentky. To však neznamená, že by díky tomu měla lehčí přípravu. Naopak. Následující měsíce dají všem nominovaným hodně zabrat.

"Bude mě čekat obrovská porce přípravy. Jak fyzická, tak psychologická i zdravotní. To je největší přání, abych byla fit. Bude to dlouhé, ale jsem na to zvyklá," popsala s tím, že všechny rozhodčí jsou v tréninku hlídány pomocí GPS a aplikací podobně jako jejich mužští kolegové a musí plnit jasně stanovené plány.

Co všechno se ale na ni reálně chystá, se dozví až na konci ledna, kdy absolvuje s ostatními nominovanými čtyřdenní soustředění v Dauhá. Kvůli tomu přijde také o start mužské domácí nejvyšší soutěže.

"Věřím ale, že to komise k tomu přihlédne, že jsem byla v zahraničí a v přípravě na mistrovství světa a že budu pak plnohodnotně připravená naskočit do ligy, druhé ligy nebo jakýkoliv utkání, kam budu delegována," doufá Ratajová, jež zatím neví, co vše ji na MS čeká a kolik zápasů bude přímo na hřišti a kolik u videa.

"Stoprocentně bych chtěla ale být přímo na hřišti. Je to něco jiného než videorozhodčí, kde je ta role trochu jiná," podotkla.

Ať už Ratajová bude v jakékoliv pozici, další účastí na šampionátu si splní opět velký sen, o kterém při svých začátcích jako rozhodčí ani nepřemýšlela. "Nemyslela jsem, že to dotáhnu takto daleko. O to víc si to ale užívám. Je to pro mě něco nepopsatelného," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články