Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tottenham vynuloval City a je první, střelcům Premier League vládne Calvert-Lewin

Fantastickou střeleckou formu opět ukázal Dominic Calvert-Lewin z Evertonu. Dvěma brankami přispěl k vítězství Toffies 3:2 na stadionu Fulhamu a je nejlepším kanonýrem soutěže, které vévodí Tottenham o skóre před Liverpoolem. Spurs totiž v očekávaném šlágru 9. kola porazili Manchester City 2:0, Reds deklasovali Leicester 3:0 a Manchester United udolal West Bromwich. Chelsea loupila v Newcastlu, West Ham v Sheffieldu. Southampton neudržel vedení na hřišti Wolverhamptonu a po remíze 1:1 zůstal v tabulce pátý. Hráči Burnley, s Matějem Vydrou na lavičce, poprvé v lize v sezoně vyhráli - porazili 1:0 Crystal Palace jsou sedmnáctí.

Dominic Calvert Lewin z Evertonu (uprostřed) oslavuje gól
zdroj: REUTERS

Tomáš Souček i Vladimír Coufal měli v prvním poločase velkou šanci otevřít skóre. Pokus pravého obránce vyrazil reflexivním zákrokem gólman Aaron Ramsdale a Souček o chvíli později ve vyložené příležitosti zblízka netrefil "zařízení".

O druhém vítězství Hammers v řadě rozhodl v 56. minutě střelou zpoza vápna Sebastien Haller, který nahradil na hrotu útoku zraněného nejlepšího střelce týmu Marca Antonia. Obě mužstva ve zbytku utkání nastřelila brankovou konstrukci, skóre už se ale nezměnilo.

West Ham se v neúplné tabulce posunul do první poloviny. Sheffield má naopak na kontě po devíti zápasech jeden bod a vyrovnal negativní rekord Manchesteru City ze sezony 1995/96 a Sheffieldu Wednesday z ročníku 1999/00.

Liverpool vylepšil klubový rekord

Liverpool potvrdil, že se mu proti Leicesteru daří. Šestou výhru z posledních sedmi zápasů slavil po vlastním gólu Jonnyho Evanse a brankách Roberta Firmina a Dioga Joty. Portugalský útočník skóroval jako první hráč Reds v prvních čtyřech domácích duelech.

Obhájci titulu navíc vylepšili klubový rekord, když na stadionu Anfield neprohráli 64 ligových utkání v řadě (53 výher, 11 remíz). Leicester se propadl na čtvrté místo.

Everton ukončil sérii bez vítězství

Calvert-Lewin se dvakrát prosadil ve vápně po centru z levé strany a v tomto ročníku Premier League má na kontě už 10 branek. Také třetí zásah hostujícího celku obstaral Abdoulaye Doucoré hlavou po centru zleva, druhou asistenci si připsal Lucas Digne.

Za Fulham se trefili Bobby Reid a Ruben Loftus-Cheek. V 68. minutě neproměnil pokutový kop Ivan Cavaleiro, který při rozběhu podklouzl a poslal míč nad břevno. Střelci Fulhamu "zahodili" už třetí penaltu v řadě.

Everton inkasoval minimálně dva góly v utkání pošesté za sebou, přesto ukončil čtyřzápasové čekání na výhru a posunul se na šesté místo.

Son Hung-min opět skóroval

Tottenham vykročil za čtvrtou ligovou výhrou v řadě krátce po úvodním hvizdu. Náběh za obranu přesně zakončil Son Hung-min.

V dalším průběhu utkání se Spurs zatáhli do defenzivního bloku, z čehož pramenila i branka Aymerica Laporta, kterou viderozhodčí neuznal kvůli hře rukou.

Brankáři londýnského mužstva Hugu Llorisovi se dařilo držet nulu i po přestávce a Tottenham tak mohl vyrážet do brejků. Jeden z nich přesně zakončil svou první brankou v Premier League střídající Giovani Lo Celso, který byl v ten moment na hřišti 35 vteřin. Na gól mu přihrál Harry Kane, pro něhož to byla devátá asistence v sezoně.

Chelsea prodloužila úspěšnou sérii

Třetí výhrou za sebou natáhla Chelsea svou sérii bez porážky na sedm zápasů, naposledy v lize podlehla ve 2. kole Liverpoolu. Hosté byli od začátku aktivnější a v 10. minutě z toho vytěžili úvodní gól, když si centr z úhlu srazil do vlastní sítě Federico Fernández.

Po přestávce potvrdil tři body pro Chelsea svou třetí brankou v sezoně Tammy Abraham.

V brance vítězů udržel čisté konto Édouard Mendy, který od svého zářijového příchodu z Rennes neinkasoval v sedmi z devíti duelů, do nichž za Chelsea nastoupil.

Brighton loupil ve Villa Parku, Fernandes spasil Manchester United

Brighton slavil poprvé po šesti zápasech. Vedení mu proti překvapení této sezony zajistil záhy Danny Welbeck. Útočník, jenž se trefil už v dresu pěti týmů v Premier League, dal první gól po letním příchodu z Watfordu.

Villans vyrovnali hned po přestávce zásluhou Ezriho Konsy a tlačili se za obratem, ale soupeři zajistil tři body Solomon March. Hektický závěr přinesl ještě červenou kartu pro hostujícího Tariqa Lampteyho a zákrok v pokutovém území Brightonu, který zkoumal videorozhodčí, penalta se ale nekopala.

Manchester United se dlouho nemohl proti soupeři z pásma sestupu prosadit, zásluhu na tom měl především dobře chytající Sam Johnstone.

Nejblíže se Red Devils dostali k brance v 56. minutě, kdy měl Bruno Fernandes možnost pokutového kopu, který mu však Johnstone lapil. Videorozhodčí ale vyhodnotil, že brankář nestál v momentě kopu na čáře, a penalta se opakovala. Napodruhé již Fernandes nezaváhal a šestou brankou v sezoně si pojistil pozici suverénně nejlepšího střelce týmu.

Arsenal remizoval na hřišti nováčka Leedsu 0:0. Gunners hráli téměř celý druhý poločas bez vyloučeného Nicolase Pépého, který udeřil hlavou protihráče a dostal červenou kartu. V závěru měl favorit i velké štěstí, domácí trefili třikrát brankovou konstrukci.

Burnley se konečně dočkalo

Pondělní zápas Burnley - Crystal Palace 1:0 rozhodl už v osmé minutě gól Novozélanďana Chrise Wooda, který se ocitl sám před brankářem londýnského celku a zblízka ho s přehledem překonal. Hosté měli několik šancí na vyrovnání, jenže radost jim pokaždé překazil výtečný zákrok gólmana Nicka Popea.

Burnley dalo v osmi ligových zápasech jen čtyři góly, dosavadní dva body získalo za bezbrankové remízy. Doma tým skóroval v sezoně poprvé.

Southampton měl nakročeno na třetí místo tabulky, ale na hřišti Wolverhamptonu neudržel vedení a remizoval 1:1. Domácí vyrovnali v 75. minutě, kdy na gól Thea Walcotta odpověděl střídající Pedro Neto, člen početné portugalské kolonie v týmu Wolves. Bývalý anglický reprezentant Walcott skóroval poprvé za Southampton od říjnového návratu do klubu po 15 letech.

Anglická fotbalová liga - 9. kolo:

Newcastle - Chelsea 0:2 (10. vlastní Fernández, 65. Abraham), Aston Villa - Brighton 1:2 (47. Konsa - 12. Welbeck, 56. March), Tottenham - Manchester City 2:0 (5. Son Hung-min, 65. Lo Celso), Manchester United - West Bromwich 1:0 (56. Fernandes z pen.), Fulham - Everton 2:3 (15. Reid, 70. Loftus-Cheek - 1. a 29. Calvert-Lewin, 35. Doucouré), Sheffield United - West Ham United 0:1 (56. Haller), Leeds - Arsenal 0:0Liverpool - Leicester 3:0 (21. vlastní Evans, 41. Jota, 86. Firmino), Burnley - Crystal Palace 1:0 (8. Wood), Wolverhampton - Southampton 1:1 (75. Neto - 58. Walcott).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články