Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Tottenham rozstřílel Stoke a stáhl Leicester, Arsenal doma jen remizoval

Londýn – Boj o první místo v anglické lize se čtyři kola zase o něco zdramatizoval. Vedoucí Leicester pouze remizoval 2:2 s West Hamem, při čemž přišel o vyloučeného kanonýra Jamie Vardyho. Ztráty lídra využil druhý Tottenham, jenž zničil Stoke na jeho hřišti 4:0 a na první místo má odstup už jen pět bodů. Poprvé po zranění se do brány Arsenalu dostal Petr Čech. Čisté konto si však nepřipsal. Arsenal doma remizoval s Crystal Palace 1:1.

Harry Kane se raduje z výhry Tottenhamu
zdroj: REUTERS autor: Darren Staples

Dvěma trefami se na výhře Spurs podílel kanonýr Harry Kane, který vylepšil bilanci v této ligové sezoně už na 24 gólů a osamostatnil se v čele tabulky střelců. Dvakrát se trefil rovněž Dele Alli, jenž svůj účet zaokrouhlil na deset gólů.

Tottenham potvrdil vynikající bilanci ze zápasů na hřištích soupeřů. Z posledních 15 utkání venku prohrál jediné a ani tentokrát nechtěl vyjít naprázdno. Kane otevřel skóre střelou k tyči v deváté minutě, další šance hostů pak ale v prvním poločase zlikvidoval Shay Given, který dostal v brance Stoke příležitost dva dny před 40. narozeninami.

Po přestávce ale hosté zásluhou Alliho v 67. minutě zvýšili a vzápětí mohl dvacetiletý reprezentant skórovat znovu. Po krásné akci ale zblízka netrefil odkrytou branku a trefil jen tyč. Vzápětí se ale za obranu dostal Kane, který nezaváhal, a Alli napravil své selhání o deset minut později přesným volejem.

Je nám líto, video expirovalo.
Čech: Balón spadl moc rychle. Nestihl jsem tam dát ruku

Týmu Stoke po debaklu zhořkly oslavy 300. utkání v Premier League a 150. na domácím stadionu. Po druhé porážce za sebou je klub v tabulce dál devátý před Chelsea.

V prvním poločase duelu Arsenal - Crystal Palace si Čech příliš nezachytal, jedinou střelu na něj vyslal Bolasie. Těsně před přestávkou mohl sledovat zdařilou akci svých spoluhráčů, jež vyústila v úvodní gól. Hosté selhali v rozehrávce, čehož využil Welbeck, poslal centr na Sáncheze a ten hlavou překonal gólmana Hennesseyho. Chilský reprezentant se prosadil ve třetím zápase za sebou.

Arsenal v druhém dějství zatlačil soupeře při snaze vstřelit druhý gól, nakonec to ale byli hosté, kteří skórovali. Přízemní střelu k bližší tyči vyslal Bolasie, a ač si Čech na jeho pokus sáhl, zneškodnit jej nedokázal. Bolasie se trefil poprvé od listopadu.

Londýnská derby se Arsenalu na domácím stadionu v této sezoně nedaří: ze čtyř zápasů vybojoval pouhé dva body. Na jubilejní 500. vítězství v Premier League si "Kanonýři" musejí počkat minimálně do příštího kola.

"Měli jsme zápas dohrát vítězně, toto jsou ztracené dva body. Podařilo se jim dostat se do brejku a udeřit, míč se rychle sklouznul, trochu jsem se jej dotkl. Musíme vyhrát všechny zbývající zápasy a uvidíme, co bude výsledkem," konstatoval po utkání Čech. 

Už ve druhé minutě mohl na hřišti Leicesteru poslat West Ham do vedení Kouyaté, jeho hlavičku ale gólman Schmeichel vyrazil na tyč, načež míč orazítkoval i druhou stranu branky. V 18. minutě už se skóre změnilo, ale ve prospěch Leicesteru. Z první střely "Lišek" na branku se prosadil Vardy, jenž dal 22. gól v sezoně a vyrovnal v čele tabulky střelců Kanea z Tottenhamu.

Vardy ale zápas nedohrál. V 56. minutě mu rozhodčí Moss po přifilmovaném pádu ve vápně udělil druhou žlutou kartu a anglický útočník poprvé nedokončil utkání za Leicester kvůli vyloučení.

West Ham využil přesilovku k obratu. V 84. minutě proměnil Carroll penaltu nařízenou po zákroku Morgana na Reida a po 574 minutách ukončil neprůstřelnost Leicesteru. O dvě minuty později povedenou střelou z hranice pokutového území získal hostům vedení Cresswell.

"Kladiváři" ale Leicesteru první porážku od 14. února neuštědřili. Rozhodčí Moss nařídil v závěru nastaveného času po zákroku Carrolla na Schluppa spornou penaltu, kterou proměnil Ulloa. Oba týmy prodloužily sérii bez prohry na osm zápasů, West Ham počtvrté v řadě remizoval.

Slavící Leonardo Ulloa
zdroj: Reuters autor: Darren Staples

Liverpool zvítězil 2:1 v Bournemouthu. Trenér Jürgen Klopp udělal v základní sestavě "Reds" deset změn oproti čtvrtečnímu utkání Evropské ligy s Dortmundem (4:3). Jediným hráčem, který nastoupil v obou zápasech od začátku, byl Firmino. A právě Brazilec otevřel ve 41. minutě skóre, když k němu gólman Boruc vyrazil Sturridgovu patičku. Ještě do přestávky stihl zvýšit po Ibeově centru Sturridge. V nastavení pouze zkorigoval stav King. Bournemouth na první výhru nad Liverpoolem v historii opět nedosáhl.

Zklamaní hráči Aston Villy
zdroj: Reuters autor: Jason Cairnduff

Aston Villa bude v nejvyšší soutěži chybět poprvé od sezony 1987/88. Její sestup zároveň znamená, že v Premier League zůstává už jen šest týmů, které od jejího založení v roce 1992 odehrály každou sezonu. Jsou to Arsenal, Everton, Chelsea, Liverpool, Manchester United a Tottenham. S Aston Villou sestupuje i útočník Libor Kozák, který však vinou zranění v této sezoně nastoupil pouze ke čtyřem zápasům.

Sunderland výrazně oživil své naděje na záchranu. Poprvé po šesti zápasech vyhrál, a to hned v jednom z nejdůležitějších zápasů. Na hřišti sedmnáctého Norwiche zvítězil 3:0 a na svého soupeře se dotáhl na jediný bod. 

Sunderland před utkáním nezvítězil dva měsíce, na výhru ze soupeřova stadionu čekal dokonce ještě o měsíc déle. V Norwichi mu ale pomohl faul Wisdoma na Boriniho, po kterém sám Borini ve 41. minutě proměnil pokutový kop.

Chvíli po přestávce si italský útočník připsal i gólovou asistenci. Po Bassongově chybě v rozehrávce poslal centr před branku a Defoe ve skluzu skóroval podruhé. Defoe od začátku roku vstřelil už desátý gól, pouze Kane (11) a Agüero dali víc (14). Skvělou produktivitu Sunderlandu v závěru potvrdil Watmore, který po třetí střele hostů na branku dal třetí gól. Sunderland se tak dotáhl na jediný bod od Norwiche, který je na sedmnácté pozici, navíc mají Black Cats zápas k dobru.

Duncan Watmore slaví v utkání s Norwichem
zdroj: Reuters autor: Paul Childs

Na Canaries se dotírá také Newcastle, který pod trenérem Rafaelem Benítezem poprvé zvítězil, Swansea porazil 2:0. Magpies jsou tak nadále o dva body za Sunderlandem.

Na třetí místo tabulky se dostal Manchester City, který poprvé od září zvítězil ve třech ligových utkáních v řadě. Naopak Chelsea prohrála podruhé za sebou a v tabulce je až desátá. Všechny tři góly na Stamford Bridge vstřelil Agüero, který se s 21 trefami dělí o druhé místo v tabulce střelců s Jamiem Vardym z Leicesteru. O tři góly více má Harry Kane z Tottenhamu.

Chelsea zápas dohrávala bez brankáře Thibauta Courtoise, který před třetím gólem fauloval unikajícího Fernandinha a dostal červenou kartu. Agüero následně proměnil penaltu, zápas musel dochytat náhradník Asmir Begovič. Courtois viděl v této sezoně červenou kartu už podruhé a je teprve šestým brankářem v historii Premier League s touto bilancí.

Nepovedený zápas má za sebou Saido Berahino. Útočníkovi West Bromwiche v utkání s Watfordem zlikvidoval Heurelho Gomes hned dva pokutové kopy a Watford nakonec zvítězil 1:0. Dvě penalty v jediném zápase nedali v historii Premier League už pouze Juan Pablo Ángel a Marcus Bent, kterému obě rovněž chytil Gomes.

Výsledky 34. kola Premier League:

Norwich - Sunderland 0:3 (41. Borini z pen., 53. Defoe, 90.+1 Watmore), Everton - Southampton 1:1 (68. Mori - 76. Mané), Manchester United - Aston Villa 1:0 (32. Rashford), Newcastle - Swansea 3:0 (40. Lascelles, 82. Sissoko, 90. Townsend), West Bromwich - Watford 0:1 (27. Watson), Chelsea - Manchester City 0:3 (33., 54. a 80. z pen. Agüero), Bournemouth - Liverpool 1:2 (90.+4 King - 41. Firmino, 45.+2 Sturridge), Leicester - West Ham United 2:2 (18. Vardy, 90.+5 Ulloa z pen. - 84. Carroll z pen., 86. Cresswell), Arsenal - Crystal Palace 1:1 (45.+1 Sánchez - 81. Bolasie), Stoke - Tottenham 0:4 (9. a 71. Kane, 67. a 82. Alli).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články