Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Tottenham po obratu skolil Chelsea, Arsenalu bez Čecha pomohly penalty

Londýnskou bitvu dvou těžkých vah ovládli fotbalisté Tottenhamu. Chelsea se sice ujala vedení, ale Spurs duel otočili a triumfovali 3:1. Tři branky, z toho dvě z penalt, dal Arsenal, který bez zraněného Petra Čecha porazil Stoke 3:0. Totální dominanci nad anglickou ligou potvrdil Manchester City, který zvítězil na hřišti Evertonu 3:1. S šestnáctibodovým mankem zůstává druhý městský rival United po výhře 2:0 nad Swansea. Třetí je Liverpool po úspěšném obratu 2:1 v Crystal Palace.

Dele Alli se raduje z gólu Tottenhamu
zdroj: REUTERS autor: Peter Nicholls

Po opatrném úvodu zápasu mezi Chelsea a Tottenhamem se ve 30. minutě jako první prosadili domácí. Mosesův centr z pravé strany Lloris podskočil a pro Moratu nebyl problém trefit odkrytou branku. Španělský útočník vstřelil v této sezoně Premier League už sedmý gól hlavou, což je nejvíc v soutěži. O vyrovnání se postaral v nastaveném čase první půle Eriksen, jenž napálil míč z 25 metrů přímo pod břevno.

Zápas rozhodl při svém 100. startu v Premier League záložník Dele Alli. V 62. minutě zužitkoval dalekonosný Dierův pas za obranu a pohotově překonal Caballera. O čtyři minuty později využil zmatků v domácí obraně a po dvou zblokovaných pokusech Sona doklepl míč do branky.

Trenér Arsenalu Arséne Wenger udělal oproti poslednímu ligovému utkání sedm změn v základní sestavě, nejvíc od roku 2011. Jedna z nich nastala i v domácí brance, kde poprvé po roce nastoupil v lize od úvodní minuty David Ospina.

Kolumbijský brankář ale nemusel v průběhu prvního poločasu řešit žádnou vážnější situaci. Na druhé straně měl jedinou příležitost Ramsey, který obloučkem trefil břevno.

Po změně stran favorit zvýšil tempo, hra se otevřela a přišly i šance. Po necelé hodině hry Elneny trefil ve vyložené šanci pouze obránce, následnou dorážku Monreala zneškodnil Butland. V 69. minutě zakroutil na druhé straně míč do vzdálenější tyče přímo z rohového kopu Shaqiri. Krátce nato neproměnil samostatný únik Aubameyang a z následného rohového kopu neuspěl sám před brankářem ani Chambers.

Je nám líto, video expirovalo.
Arsenal bez Čecha zdolal doma Stoke

"Kanonýři" se dočkali až čtvrt hodiny před koncem. Po faulu Martinse Indiho na Özila se pokutového kopu ujal Aubameyang a zajistil domácím tři body. Gabonský útočník přidal v 86. minutě po rohovém kopu ještě druhou branku a na konečných 3:0 upravil znovu z penalty střídající Lacazette.

Arsenal porazil "Hrnčíře" i v 16. domácím zápase za sebou a zůstává na šestém místě. Stoke prohrálo osmé utkání v řadě a je dál předposlední.

Výhru Liverpoolu v závěru trefil Mohamed Salah a s 29 zásahy suverénně vede také tabulku střelců Premier League před zraněným útočníkem Tottenhamu Harrym Kanem (24).

Crystal Palace šel do vedení v 13. minutě. Brankář hostů Karius fauloval ve vápně Zahu a nařízenou penaltu bez problému proměnil Milivojevič. Po půlhodině hry se sice na druhé straně radoval Mané, avšak předčasně, neboť skóroval z ofsajdu. V závěru poločasu měl senegalský útočník další šanci, jeho hlavičku ale reflexivně vyrazil Hennessey.

Krátce po přestávce už se Mané po Milnerově přihrávce dočkal a vstřelil svůj pátý ligový gól do branky Crystalu Palace, což se mu proti žádnému jinému týmu nepovedlo.

Vrátit vedení domácím mohl dvakrát Benteke, ve velkých šancích ale selhal. Šest minut před koncem byl na druhé straně úspěšnější Salah, který zužitkoval Robertsonův pas a 29. gólem vyrovnal africký střelecký rekord Premier League, který stanovil v sezoně 2009/10 Didier Drogba v dresu Chelsea.

Je nám líto, video expirovalo.
Citizens si v Premier League poradili s Evertonem

Liverpoolský trenér Jürgen Klopp odkoučoval 100. utkání v soutěži. Jeho svěřenci jsou na třetím místě tabulky o dva body za Manchesterem United, mají ale odehrán o zápas víc. Liverpool 679. venkovní výhrou v nejvyšší soutěži vyrovnal rekord Arsenalu.

Lukaku otevřel skóre proti Swansea už po pěti minutách. Po Sánchezově přihrávce zavěsil do šibenice a ve věku 24 let a 322 dní se stal nejmladším zahraničním hráčem, který v Premier League dosáhl 100 branek. Vzápětí mohl přidat i druhý zásah, gólman Fabiaňski však jeho křížnou střelu zlikvidoval.

Na 2:0 zvýšil ve 20. minutě po Lingardově pasu za obranu Sánchez, trenér Manchesteru José Mourinho ani v desátém vzájemném duelu se Swansea neprohrál. Velšský celek bude mít starosti se záchranou a nedaří se mu zejména venku: z posledních 14 utkání vyhrál jediné.

Slavící Romelu Lukaku
zdroj: REUTERS autor: Andrew Yates

Manchester City zvládl první dějství na hřišti Evertonu a zajistil si pohodlný tříbrankový náskok po gólech Saného, Gabriela Jesuse a Sterlinga. Po změně stran jen snížil Bolasie. "Citizens" se v této sezoně povedlo porazit všechny týmy Premier League, což se předtím podařilo pouze Chelsea (2005/06) a Manchesteru United (2010/11).

O udržení hrají též West Ham a Southampton, jejichž vzájemný zápas skončil 3:0 pro domácí "Kladiváře". Důležitý krok k záchraně udělal Newcastle, který porazil 1:0 taktéž sestupem ohrožený Huddersfield. West Bromwich zůstal beznadějně poslední po prohře 1:2 s Burnley.

Anglická fotbalová liga - 32. kolo:

Crystal Palace - Liverpool 1:2 (13. Milivojevič z pen. - 49. Mané, 84. Salah), Brighton - Leicester 0:2 (83. Iborra, 90.+6 Vardy), Manchester United - Swansea 2:0 (5. Lukaku, 20. Sánchez), Newcastle - Huddersfield 1:0 (80. Pérez), Watford - Bournemouth 2:2 (13. Kiko, 49. Pereyra - 43. J. King z pen., 90.+2 Defoe), West Bromwich - Burnley 1:2 (83. Rondón - 22. Barnes, 73. Wood), West Ham United - Southampton 3:0 (17. a 45.+4 Arnautovic, 13. Mário), Everton - Manchester City 1:3 (63. Bolasie - 4. Sané, 12. Gabriel Jesus, 37. Sterling), Arsenal - Stoke 3:0 (75. z pen. a 86. Aubameyang, 89. Lacazette z pen.), Chelsea - Tottenham 1:3 (30. Morata - 62. a 66. Alli, 45.+1 Eriksen).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články