Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tottenham končí v Evropské lize, postupuje Kazaň

Praha - Fotbalisté Rubinu Kazaň vybojovali remízu 1:1 na hřišti PAOKu Soluň, i když hráli už od 13. minuty o deseti. Do play off Evropské ligy by však ze skupiny A postoupili i v případě porážky, protože Tottenhamu při vítězství 4:0 na půdě Shamrocku Rovers chyběla vstřelit ještě jedna branka, aby Kazaň ohrozil.

Utkání PSV Eindhoven - Rapid Bukurešť
zdroj: ČTK/AP

Ruský tým měl před posledním zápasem tříbodový náskok před Tottenhamem a k postupu mu tak stačilo jakkoliv bodovat. Jenže už ve 13. minutě přišla Kazaň o vyloučeného brankáře Sergeje Ryžikova a útočník Vieirinha z následného pokutového kopu dostal PAOK do vedení.

Angličanům v té chvíli stačilo nastřílet pět branek v tabulce beznadějně poslednímu Shamrocku a v Irsku brzy k potřebné kanonádě vykročili. Do vedení poslal hosty tečovanou ranou Jihoafričan Steven Pienaar po půlhodině hry, ještě před přestávkou se trefili Andros Townsend a Jermain Defoe.

Čtvrtý gól však svěřenci Harryho Redknappa vstřelili zásluhou Harry Kanea až v nastavení. Kazaň však mohla přestat sledovat vývoj souběžně hraného utkání už mnohem dřív, protože ve 48. minutě vyrovnal v Soluni na konečných 1:1 ranou z voleje paraguayský útočník Nelson Valdez.

Ani druhému anglickému týmu v dnešním programu Evropské ligy nenahrál k postupu výsledek soupeřů. Birmingham sice zdolal Maribor zásluhou gólu Andyho Rooneyho 1:0, avšak Braga remizovala v Bruggách 1:1. Oba týmy tak získaly do tabulky jedenáctý bod a Birmingham nechaly o jediný bod na třetím místě.

Londýnský a birminghamský tým jen podtrhly trápení anglických klubů v probíhajícím ročníku evropských pohárů. V Evropské lize postupuje ze čtveřice klubů jen Stoke, které v play off doplní po vyřazení z Ligy mistrů Manchester United i City.



Austria Vídeň na dálku ohrožovala pozici Alkmaaru, ale domácí vítězství 2:0 nad Malmö jí nakonec k postupu nestačilo. S AZ měla sice vyrovnanou bilanci, nizozemský celek ale postoupil zásluhou lepšího skóre. Stačila mu k tomu remíza 1:1 s Charkovem, když na vedoucí branku útočníka Metalistu Marka Děviče odpověděl v též 37. minutě Adam Maher. Český útočník Austrie Tomáš Jun odehrál posledních osm minut, když vystřídal střelce druhé branky Nacera Barazita. První gól rakouského týmu dal předtím záložník Michael Liendl.

V přímém souboji o postup uhájilo druhé místo ve skupině I Udine doma proti Celtiku Glasgow. Skoty sice poslal do vedení Gary Hooper poté, co se přímo pod jeho nohy před prázdnou branku odrazil míč od obránce soupeře, za Udine ale vyrovnal na konečných 1:1 v nastavení první půle zblízka Antonio Di Natale. 

 již rozhodnuté skupině B si Hannover nechal svůj nejlepší výkon až do závěrečného kola. Ukrajinskou Poltavu porazil 3:1, těsným vítězstvím 1:0 v Kodani ale uhájil své první místo ve skupině Standard Lutych.

Evropská liga - 6. kolo základních skupin:

Skupina A:
PAOK Soluň - Rubin Kazaň 1:1 (1:0)
Branky: 16. Vieirinha z pen. - 48. Valdez. ČK: 13. Ryžikov (Kazaň).

Shamrock Rovers - Tottenham 0:4 (0:3)
Branky: 29. Pienaar, 38. Townsend, 45. Defoe, 90.+1 Kane.

Skupina B:
Hannover - Vorskla Poltava 3:1 (2:1)
Branky: 25. Rausch, 33. Ya Konan, 78. Sobiech - 45.+1 Bezus z pen.

FC Kodaň - Standard Lutych 0:1 (0:1)
Branka: 31. Batshuayi.

Skupina C:
Hapoel Tel Aviv - Legia Varšava 2:0 (1:0)
Branky: 33. Toama, 76. Jadin. ČK: 63. Šiš (Hapoel).

PSV Eindhoven - Rapid Bukurešť 2:1 (0:0)
Branky: 75. Manolev, 79. Matavž - 90.+2 Pancu.

Skupina G:
AZ Alkmaar - Metalist Charkov 1:1 (1:1)
Branky: 37. Maher - 37. Děvič.

Austria Vídeň - Malmö 2:0 (0:0)
Branky: 62. Liendl, 80. Barazite.

Skupina H:
FC Bruggy - Sporting Braga 1:1 (0:0)
Branky: 50. Vleminckx - 65. Ewerton. ČK: 16. Elderson (Braga).

Birmingham - Maribor 1:0 (1:0)
Branka: 24. Rooney.

Skupina I:
Atlético Madrid - Rennes 3:1 (2:0)
Branky: 38. Falcao z pen., 42. Domínguez, 79. Turan - 86. Mandjeck.

Udine - Celtic Glasgow 1:1 (1:1)
Branky: 45.+1 Di Natale - 29. Hooper.

Přehled účastníků vyřazovací fáze:

Nasazení:
Manchester United, Manchester City, Olympiakos Pireus, Valencie, Standard Lutych, PSV Eindhoven, Sporting Lisabon, Besiktas (Tomáš Sivok), Bilbao, Metalist Charkov, Schalke (Jan Morávek), Twente Enschede, PAOK Soluň, Anderlecht Brusel (Lukáš Mareček, Ondřej Mazuch), Atlético Madrid, Bruggy (Matěj Vydra).

Nenasazení:
PLZEŇ, Porto, Ajax Amsterodam, Trabzonspor (Ondřej Čelůstka), Hannover, Legia Varšava (Michal Hubník), Lazio Řím (Libor Kozák), Stoke, Salcburk, Steaua Bukurešť, Wisla Krakov (Tomáš Jirsák), Kazaň, Lokomotiv Moskva, Braga, Alkmaar, Udine.

Losování 1. kola vyřazovacích bojů proběhne 16. prosince. První zápasy se hrají 16. února, odvety o týden později.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články