Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tlak od klubů je enormní. Bundesliga se dohraje, má jasno Koubek

Osud evropských fotbalových soutěží je s ohledem na šíření koronaviru stále nejasný. Brankář Tomáš Koubek je ovšem přesvědčen, že se bundesligová sezona kvůli příjmům klubů z televizních práv dohraje.

Hráči Augsburgu aktuálně trénují v oddělených skupinkách na hřišti a český reprezentační gólman si rozhodnutí klubu pochvaluje. Je rád, protože se může připravovat i s míčem. "Od minulého pondělí se připravujeme ve skupinkách podobně jako Wolfsburg a Dortmund, stejně to dělalo i Lipsko," popsal Koubek, který se schází v tréninkovém centru s brankáři.

"Každá skupinka v jiný čas, abychom spolu vůbec nepřišli do kontaktu. Dodržujeme hygienická pravidla, samozřejmostí je předepsaný distanc dvou metrů mezi hráči. Pro nás pro gólmany je to jednodušší, dáme si nějaký brankářský trénink. Kluci měli třeba střelbu nebo přihrávková cvičení," uvedl.

Zdraví je pochopitelně na prvním místě i v Augsburgu. "Klub by určitě nechtěl nikoho ohrožovat na zdraví. Je to nařízení vedení a já to jako hráč respektuji. Když to porovnám s prvním týdnem po přerušení, kdy jsme každý den měli pouze vyběhnout ven, běžet někde v lese a k tomu přidávat nějaké cviky, tak je tohle samozřejmě příjemnější. Člověk může dělat fotbalové věci a být s balonem na hřišti," upozornil Koubek.

Dohraje se Bundesliga?

Rodák z Hradce Králové je přesvědčen, že se Bundesliga dohraje, ale asi bez diváků. "Tlak od klubů je enormní na to, aby se to dohrálo. Všechny kluby mají většinový příjem z televizních práv a na některé už situace dopadá. Na ty, které za sebou třeba nemají tak silného vlastníka, jenž by zacelil tu díru." 

"Pokud se jedná o televizní práva, tak je jedno, jestli se hraje bez diváků. Jde jen o to, jestli je zápas v televizi. Pokud by se to nedohrálo, mohlo by to mít na některé kluby existenční dopad. I většina hráčů počítá, že se liga dohraje," konstatoval.

Augsburg zatím problémy nemá a ani nesáhl ke snižování platů. "Žádné takové zprávy nemám. Nejsme klub, který by přestal trénovat, kde by hráči měli volno. A máme majitele, který, myslím, dokáže některé věci překonat," prohlásil Koubek.

Tomáš Koubek z Augsburgu chytá penaltu v utkání v Paderbornu
zdroj: DPA autor: David Inderlied

Nikdo ze spoluhráčů podle něj nemá podezření na nákazu koronavirem. "Jsme domluveni, že když se bude někdo cítit hůř, bude třeba nachlazený a mohl by mít nějaké symptomy koronaviru, má se hned hlásit doktorovi." 

"Nejsem typ, který by se extra bál toho viru, ale mám děti - člověk myslí na rodinu. Proto se snažíme dodržovat hygienická pravidla. Tím, že jsme Češi a čteme spíše české servery, tak to máme v sobě vsugerované. Snažíme se dodržovat pokyny, jako bychom byli doma," podotkl Koubek.

Přestože v Německu stále není povinné nosit roušky, reprezentační gólman si nos i ústa chrání. Stejně jako jeho spoluhráči Marek Suchý a Jan Morávek.

Člověk s rouškou je překvapením

"Po těch pár dnech volna jsme začínali takovou prezentací. Já roušku ještě neměl, ale Mára mi přivezl nějakou, co měl doma. Jeho paní už v prosinci objednávala nějaké respirátory. Mory a Mára byli jediní dva, kteří přišli s rouškou. Ale určitě je to tím, že jsme Češi, jak ta česká opatření máme vsugerovaná. Tady mě zatím pořád spíše překvapuje, když vidím člověka s rouškou. Když máte roušku, koukají se na vás spíše jako na toho, kdo je nemocný," zakončil Koubek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články