Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Titul zůstává v Plzni. Viktoria poslední krok udělala proti Baníku, který sestupuje

Plzeň – Přízvisko úřadující mistr ligy budou i v příští sezoně používat fotbalisté Plzně. Viktoriáni, kterým k obhajobě stačil v duelu s Baníkem bod, před domácím fanoušky zvítězili 2:0 a získali čtvrtý titul v historii. Naopak Ostravané po porážce ztratili alespoň teoretickou naději na záchranu a jsou prvními jistými sestupujícími.

Titul za sezonu 2015/2016 patří Plzni
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Plzni stačila k jistotě titulu i remíza, ale Viktoria nenechala nic náhodě a brankami Patrika Hrošovského v 31. minutě z penalty a Daniela Koláře po změně stran natáhla svou vítěznou ligovou sérii už na šestnáct zápasů. Překonala tak rekord soutěže, který předtím s patnácti výhrami držela Sparta ze sezony 1999/2000. Trofej pro mistra převezme Viktoria ve středu 11. května v domácím duelu s Jabloncem.

Plzeňský trenér Krejčí zamíchal se sestavou. V záloze chyběl lehce zraněný Vaněk, místo něj tak ve středu pole nezvykle nastoupil obránce Limberský. Za něj se na levý kraj defenzivy postavil Matějů a napravo hrál stejně jako při minulém vítězství 3:0 na Spartě Hubník.

Poslední Baník nehrál na půdě favorita špatně, ale více ze hry měla Plzeň. Viktoria poprvé zahrozila ve dvanácté minutě, kdy Ďuriš po centru ze strany ve skluzu přestřelil a svůj šestnáctý zásah v ligové sezoně nepřidal. Neprosadil se ani v 21. minutě po Hubníkově průniku Kolář a hostující gólman Šrom chytil i následnou střelu Limberského.

Domácí tak otevřeli skóre až po půlhodině. Ďuriš šel sám na Šroma, který jej podrazil, a Hrošovský z nařízené penalty poslal ostravského brankáře na opačnou stranu. Slovenský záložník se v lize trefil poprvé od předloňského května.

Baník vstoupil do druhé půle aktivně a Kozáčika protáhl v 51. minutě střelou z dálky Celba. V 54. minutě ale podruhé udeřili Západočeši. Po Hubníkově nákopu z vlastní poloviny se Ďuriš vyhnul ofsajdu, v samostatném úniku ho ještě vychytal Šrom, ale Kolář už z dorážky dorazil míč za čáru.

Policie zadržela pět fanoušků Baníku:

Policie zadržela pět fanoušků ostravského Baníku. Po zápase policisté evidovali dvě menší rvačky mezi příznivci. Při prvním konfliktu údajně zřejmě fanoušci Baníku vyprovokovali střet s dalšími lidmi na křižovatce v Sirkové ulici. "Omezili jsme na svobodě pět příznivců ostravského týmu, jejich jednáním se dále zabývají policisté," řekl policejní mluvčí Jan Koželuh. Druhý ohlášený konflikt podle něj policie prověřuje, zatím neuvedl konkrétnější informace.

Třetí branku domácích mohl přidat Petržela, ale zblízka trefil jen hostujícího gólmana. O další vzruch se postarali ostravští příznivci, po jejichž výtržnostech musela zasahovat policie. Plzeňští fanoušci naopak už od poloviny druhé půle začali s oslavnými chorály a v závěru vytáhli transparent s připomínkou prvního klubového titulu, který Viktoria v roce 2011 získala rovněž po utkání s Ostravou.

"Je neskutečné, co jsme tu dokázali. Já si to nijak nepřipouštěl, chtěl jsem vyhrát jen ten další zápas a nakonec je z toho tahle vítězná šňůra, která je hodně zajímavá. Máme tu silné individuality, ale musím pochválit kluky za to, jak hráli jako tým," řekl trenér Plzně Karel Krejčí. Kouče Ostravy Vlastimila Petrželu očekávaný sestup Baníku mrzel. "Ze začátku jsem to bral jako hotovou věc, situace byla naprosto ztracená. Ale teď to na mě trochu doléhá. Je mi to strašně líto, protože věřím, že bychom příští rok mohli ligu hrát," prohlásil Petržela.

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 2:0 (1:0)

Branky: 32. Hrošovský (pen.), 54. Kolář. ŽK: Limberský, Matějů – Šrom, 84. Kaša.

Viktoria Plzeň: Kozáčik – Hubník, Hejda, Baránek, Matějů – Hrošovský, Limberský – Petržela (61. Kopic), Kolář (85. Rajtoral), Kovařík – Ďuriš (71. Krmenčík).

Baník Ostrava: Šrom – Celba, Kaša, Vraštil, Granečný – Vengřinek (87. Mondek), Lásik, Hrubý (69. Matěj), Holzer – de Azevedo – Červenka (63. Šašinka).

Karel Krejčí (trenér Plzně): "Každý titul je příjemný, já tady mám už čtvrtý, protože do toho počítám i ten dorostenecký, ale tento je určitě nejcennější, protože je první v pozici hlavního trenéra, který má velikou zodpovědnost. Jsem dojatý a šťastný, protože jsme si titul opravdu zasloužili. Je neskutečné, co jsme tu dokázali. Já si to nijak nepřipouštěl, chtěl jsem vyhrát jen ten další zápas a nakonec je z toho tahle vítězná šňůra, která je hodně zajímavá. Máme tu silné individuality, ale musím pochválit kluky za to, jak hráli jako tým."

Vlastimil Petržela (trenér Ostravy): "Plzeň už byla nachystaná na slavení. My jsme se snažili fotbal nezkazit a hrát. Vítězství Plzně bylo zasloužené, ale my tam také neměli špatné úseky. Mohli jsme jít i do šancí, ale zbytečně jsme vymýšleli. Pro kluky to byla škola. U penalty Vojta Šrom trochu zaspal, ale také byl problém, že stopeři nechali Ďuriše mezi sebou. Nemáme se však za co stydět. Teď mě mrzí, že ligu už hrát nebudeme, protože jsem si na to zas zvykl. Už jsem to trochu zabalil, teď jsem k tomu zas přičichl a začalo se mi to líbit. Ze začátku jara jsem sestup bral jako hotovou věc, moc jsem o tom nepřemýšlel, protože situace byla naprosto ztracená. Ale jak přibývá zápasů, máme dobrou atmosféru, chodí lidi, tak to na mě trochu doléhá a teď mi to bude chybět. Je mi to strašně líto, protože věřím, že bychom příští rok mohli ligu hrát. Kluci na to fotbalově mají, potřebují jen dozrát fyzicky."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články