Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

"Tichý" protest vůči porušování lidských práv. Němci si před duelem s Japonci zakryli ústa

Duhové pásky některé evropské reprezentace pod hrozbou trestu od FIFA stáhly. Přesto na MS v Kataru k protestu vůči porušování lidských práv pořadatelskou zemí došlo. Před utkáním s Japonskem si němečtí fotbalisté v protestním gestu zakryli svá ústa.

"Tichý" protest německých fotbalistů před utkáním s Japonskem
zdroj: ČTK / AP / Eugene Hoshiko

"Chtěli jsme se prostřednictvím kapitánské pásky postavit za hodnoty, které v německé reprezentaci sdílíme: diverzita a vzájemný respekt. Stejně jako ostatní země, i my jsme chtěli být slyšet," sdílel německý fotbalový výběr na Twitteru.

"Nešlo tu o politický projev – o lidských právech se nemůže diskutovat, měla by se brát za samozřejmá. Ale tak to stále ještě není, a proto je pro nás tak důležité se vyjádřit. Když nám seberete pásku, je to to samé, jako byste nám sebrali náš hlas. Ať už s páskou, nebo bez ní, stojíme si za svým," poodhalili Němci kontext svého gesta.

Na šampionátu chtěly některé reprezentace – vedle Německa například také Anglie či Nizozemsko – protestovat pomocí duhové kapitánské pásky. Nakonec však pod tlakem FIFA, která hrozila udělit kapitánům na hřišti žluté karty, fotbalisté ustoupili. 

Proti zákazu duhových pásek se vymezila i německá spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, která rozhodnutí FIFA dříve označila za nepřijatelné. Na zápase se dnes podle agentury Reuters objevila v hledišti vedle předsedy FIFA Gianniho Infantina s duhovou páskou na paži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články