Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tetteh je lepší než Bony. Má největší potenciál ze všech hráčů v lize, myslí si Hašek

Je to diamant, i když zatím nevybroušený. A kouč Bohemians 1905 Martin Hašek to o Benjaminu Tettehovi ví. Dvacetiletý ghanský útočník svůj potenciál naplno ukázal v duelu s Plzní, kdy byl jednou z klíčových postav triumfu 5:2. Trenér "klokanů" si dokonce myslí, že vytáhlý střelec má ještě lepší schopnosti a předpoklady než bývalý hráč Sparty či Manchesteru City Wilfried Bony.

Spokojený Benjamin Tetteh z Bohemians 1905
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Schopnosti Tetteha nejsou zase takovou novinkou. Už před dvěma roky po příchodu do Slovácka se vědělo, co dokáže. Jenže ho brzdila zranění. V současnosti už je zdravý a začíná naznačovat, že by ho mohla čekat velká kariéra.

"Můj názor je, že Benjamin je lepší než Bony, protože je pohyblivější, tahovější. Bony by se nikdy na půlce neotočil a neutekl by obraně. Bony byl silný ve vápně, ale Benjamin je schopný i míč převzít, přesprintovat tři hráče bez míče a ještě bude mít jednoho na zádech," řekl Hašek po nedělní výhře.

Bony a s ním ještě Edin Džeko jsou považováni za nejlepší zahraniční hráče, kteří prošli českou ligou. Hašek byl u Bonyho začátků ve Spartě, může ho proto dobře porovnat s Tettehem.

"Byl jsem asistentem u třetiligového béčka Sparty, když Bony přišel z Afriky k nám na Strahov. Neuměl ani slovo česky a pamatuji si první trénink, kdy na tom byl katastrofálně po fyzické stránce, ala začal na sobě dřít a krok za krokem šel za tím, kam se nakonec dostal. Měl tak srovnanou hlavu, že z potenciálu vytěžil maximum, a proto hrál za Manchester City," vyprávěl Hašek.

"Benjamin se to teprve učí, ale už nyní je podle mě mentálně mnohem dál, než když v létě přišel. Podle mě má největší potenciál ze všech hráčů v české lize, ale musí si uvědomit, že potenciál je jedna věc a to, jak ho využije, je věc jiná," pokračoval kouč Bohemians. Že je na správné cestě, ukázal Tetteh proti Plzni.

V minulé sezoně ještě za Slovácko odehrál v lize 13 utkání a dal jediný gól. V Bohemians ho na podzim přibrzdilo zranění, ale nyní už nastupuje pravidelně v základní sestavě a nabírá na jistotě. Vedení Bohemians se začíná vyplácet, že na podzim využilo opci a získalo Tetteha na přestup ze Standardu Lutych a podepsalo s ním smlouvu až do roku 2020.

V neděli Tetteh vstřelil ve čtrnáctém ligovém utkání za Bohemians druhý gól. Plzeňskou defenzivu po celé utkání trápil a lamentoval nad tím i kouč Viktorie Pavel Vrba. "O něčem se před utkáním bavíme a pak vás rozbije jeden útočník. Byl jsem překvapený, že někteří naši hráči ho silově vůbec nezvládli," řekl Vrba.

Téměř dvoumetrový rodák z Accry nejprve obral o míč Hořavu a brejkem zařídil pro svůj tým aut, po němž padl první gól. Další nadějný brejk zahodil, ale pak dobrým napadáním vybojoval míč a připravil třetí branku pro Dominika Maška. A po změně stran sám završil skóre parádní střelou z úhlu přesně do bližší šibenice. Když v 79. minutě opouštěl hřiště, vyprovázel ho skandovaný potlesk vyprodaného stadionu Ďolíček.

"V noze má granát"

"Že to Benjamin takhle trefí, není náhoda. V noze má granát a umí si situaci dobře načasovat. Může hrát ještě mnohem lépe, až bude mít odehráno víc utkání v řadě a víc tréninků," řekl Hašek.

Spolupráci s Tettehem si pochvalovali i kolegové z kabiny. "Je vysoký, robustní hráč, dokáže spoustu míčů sklepnout, ale je i rychlý, takže mu to můžeme dávat i za obranu. Celý zápas Plzeň zlobil. Naše spolupráce byla výborná a snad si to udržíme," přál si Mašek.

I podle kapitána Josefa Jindřiška sehrál Tetteh při výhře nad Plzní jednu z klíčových rolí. "Benji ukázal své kvality. Udržel každý míč, což je v těchto zápasech s favority hrozně důležité, když sám dokáže zavařit celé obraně. Mohli jsme se o něj opřít a díky tomu jsme si mohli trochu odpočinout. Byl pro tým obrovským přínosem," konstatoval Jindřišek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články