Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Terryho po soudu ještě bude čekat řízení anglické asociace

Londýn - Anglický soud v pátek zprostil kapitána Chelsea obvinění z rasismu. Toho se měl dopustit v uplynulé sezoně vůči Antonu Ferdinandovi, bratrovi reprezentačního obránce Ria Ferdinanda. Stopera QPR měl při vzájemném zápase nazvat "černou p**ou". Případem se však teď bude zabývat anglická fotbalová asociace, která nechala své řízení přerušit před půl rokem kvůli vyšetřování policie. Ta poslala případ před soud až po Euru, kterého se Terry zúčastnil; obránce Ria Ferdinanda nechal trenér Hodgson z "fotbalových důvodů" doma.

Terry a Ferdinand
zdroj: EPA autor: Andy Rain

Soud se v pátek po pětidenním jednání přiklonil na stranu jednatřicetiletého anglického reprezentanta, který odmítal, že by při říjnovém utkání rasisticky urazil hráče Queens Parku Antona Ferdinanda. "Je velmi nepravděpodobné, že pan Terry urážel pana Ferdinanda tím, z čeho byl obviněn. Obžaloba navíc nepředložila přesvědčivé důkazy," uvedl soudce.

Po rozhodnutí soudu ovšem začne věc vyšetřovat FA, která v prosinci v podobné kauze zastavila činnost Uruguayci Luisi Suárezovi z Liverpoolu za urážku obránce Manchesteru United Patrice Evry na osm zápasů. Trestu od FA se může dočkat i Ferdinand, pokud by byli oba hráči uznáni z poškození pověsti fotbalu.

Je však nezvyklé, aby se hráči podobným, byť domnělým urážkám postavili. Ferdinand měl tím spíš k oznámení případu menší důvod, jelikož jeho bratr následně nečekaně nebyl zapsán do nominace anglické reprezentace na Euro 2012, v níž však Terry nechyběl.

Na rozdíl od trestního řízení, ve kterém je nutné vinu dokázat nade vší pochybnost, u disciplinárního tribunálu FA stačí dokázat pravděpodobnost toho, že se čin stal. Stejné Ferdinandovy argumenty by tak mohly vést k rozdílnému rozhodnutí.

Podle bývalého útočníka Tottenhamu Gartha Crookse, který se zapojuje do protirasistických projektů, by Terry neměl užívat rasistické výrazy vůbec, ani způsobem, který popsal u soudu. "Pro něho je (rozsudek) teprve poločas, ta sága není u konce. FA se musí rozhodnout, zda porušil nějaká její pravidla, či ne."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články