Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Teplice prochází revolucí. Výhledově chceme do Evropy, říká Vavruška

Teplice – Bez velkých očekávání v současnosti, zato se smělými plány do budoucna půjdou do nové sezony fotbalisté Teplic. Po změnách v kádru a příchodu trenéra Davida Vavrušky prochází severočeský tým velkou obměnou, což zabere nějaký čas. Proto sedmý tým loňské sezony před startem ligy nevyhlašuje útok na evropské poháry, které však jsou jejich dlouhodobým cílem.

Trenér Teplic David Vavruška
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Náš současný cíl je každodenní práce a naše snažení by v budoucnu mělo skončit v evropských pohárech. Ale jestli se to podaří nyní, je otázka. Chceme totiž tým začít jinak budovat, přivádět typologicky jiné hráče, a to nejde hned," řekl Vavruška. "Naše cesta by v pohárech měla skončit, ale jak bude dlouhá, to vám teď neřeknu," dodal.

Od vedení klubu má slíbený prostor na rozvoj své koncepce, kvůli které ho Teplice přivedly z Liberce, s nímž v minulé sezoně získal Pohár FAČR. Už přes léto začal výrazně měnit herní projev týmu.

"Není to změna systému, ale spíše změna myšlení, což je dlouhodobý proces. Vysvětlil bych to asi tak, že když doktor třeba řekne, že si máte čistit zuby jen po obědě, a jindy ne, protože je to škodlivé, tak vy stejně ráno rozespalí sáhnete po kartáčku, protože jste na to zvyklí. To je automatismus. A já se kluky snažím přimět k tomu, aby po kartáčku sahali jen po obědě. Změna těchto automatismů vždycky trvá," vysvětlil Vavruška.

Teplice oproti minulé sezoně přišly zejména o středovou řadu, ze které odešli Nivaldo, Franci Litsingi a Egon Vůch. Místo nich přišli nejlepší hráč druhé ligy Radim Breite z Varnsdorfu a Martin Fillo, který naposledy hrál za Příbram.

"K tomu jsme přidali i konstruktivní hráče na kraje obrany Mahamadoua Dramého a Patrika Dresslera," doplnil sportovní ředitel Teplic Jan Skýpala. "Hlavně jsme přešli do konceptu, že tu jsou jen hráči, kteří za nás chtějí hrát. Litsingi i Nivaldo celou sezonu dávali najevo, že chtějí odejít a jejich motivace nebyla taková," dodal.

Z tohoto pohledu už je problémem jen stoper David Jablonský, kterého si vyhlédla Sparta a sám hráč by rád odešel. Jelikož však Teplice stopera spíše hledají, nerady by o svou oporu přišly. "Jablonský má nabídky ze Sparty i zahraničí a dává najevo, že by to chtěl vyzkoušet. My ho ale nyní nechceme pouštět, protože máme nedostatek stoperů," řekl Skýpala.

Je nám líto, video expirovalo.
Vavruška je s kádrem Teplic spokojen, řeší jen složení zálohy

Vavruška je však spíše pro Jablonského odchod. "Ten hráč není připraven hrát za Teplice, vidí se jinde a neumím si představit, že budu stavět někoho, kdo tu nechce hrát. Může být nejlepší stoper, jakého máme, ale to je nepodstatné, když nemá připravenou hlavu a na jeho výkonech to je vidět. Nechce tu být, tak tu nebude. Já si s tím poradím," prohlásil Vavruška.

Právě na stopera by proto Teplice rády přivedly ještě jednoho či dva hráče. "Do začátku ligy to asi nestihneme, spíše počkáme na závěr přestupního období podle toho, jak se vyvine situace v klubech hrajících v pohárové Evropě," naznačil Skýpala, že se poohlíží po hráčích z Plzně či Jablonce. Spekulovalo se i o zájmu o liberecké stopery, které Vavruška na jaře vedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články