Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Tady, tam, De Gea všude. Jen jsem žasnul. Je nejlepším gólmanem světa, chválili hrdinu

Vypadalo to tak, že kdyby se Tottenham snažil ještě další dvě hodiny, gól mu prostě nedá. David de Gea v nedělním šlágru anglické ligy s Tottenhamem zamkl svoji bránu dokonale a vylámala si na něm zuby všechna útočná esa v čele s Harry Kanem. Po utkání proto po zásluze slyšel chválu ze všech stran a padala silná slova.

Slavící David de Gea z Manchesteru United
zdroj: REUTERS autor: Eddie Keogh

Zatímco v minulé sezoně Premier League brankářům ve statistikách vládl a měl bilanci jedné vychytané nuly na dva odehrané zápasy, v té probíhající to od Davida de Gey dlouho nebylo ono. Podobně jako celý Manchester United se španělský gólman nemohl chytit a v některých zápasech kupil chyby, které u něj dříve nebyly k vidění.

Ještě dvě střetnutí zpět tak měl bilanci pouhých dvou nul ve dvaceti zápasech. Pro osmadvacetiletého De Geu dříve něco nemyslitelného.

Období "temna" pro United však nedávno skončilo s odchodem manažera José Mourinha a do té doby trápící se a psychicky nalomený kádr plný talentovaných hráčů z ničeho nic ožil.

A De Gea s ním.

Pod vedením kouče Ole Gunnara Solskjaera "rudí ďáblové" začali nejprve podávat mnohem atraktivnější výkony a vyhrávat, v posledních třech střetnutích (dvou ligových, jednom pohárovém) k tomu přidali i čistá konta. Sečteno, podtrženo, šest výher v řadě a z otloukaného giganta se stal opět obávaný sok.

"Manažer nám do týmu přinesl spokojenost. Hráči hrají skvěle a tým je teď silný. Toto jsou skuteční United," hlásil De Gea pro střetnutí na hřišti Tottenhamu, v němž naplno ukázal, že kromě Paula Pogby, Marcuse Rashforda a dalších se i on dostal do velké pohody.

Je nám líto, video expirovalo.
United slaví další vítězství, tentokráte přehráli Tottenham

Třetí tým tabulky na Španěla zkoušel kdeco. Posílal na branku nebezpečné hlavičky, střely zblízka i zdálky, trestné kopy. Starali se o to Harry Kane, Dele Alli, Christian Eriksen nebo Toby Alderwiereld. Na De Geu si ale nikdo z nich nepřišel. Lapil hned jedenáct střel mířících na branku a stal se mužem zápasu.

"Vyhráli jsme proti skvělému týmu. V první půlce jsme zápas kontrolovali, v druhé oni měli několik šancí, ale zákroky si moc nepamatuji, takže nejlepší vybrat nedokážu," usmíval se po utkání de Gea, který si připsal druhou vychytanou ligovou nulu za sebou a v Premier League má nyní čtyři. V celé soutěži je v této bilanci zatím dvanáctý.

Jestli si De Gea nepamatoval své zákroky, ostatní spoluhráči už ano. A svého brankáře okamžitě vychválili do nebes. Ať už na sociálních sítích nebo třeba při rozhovorech do médií.

Jedním takovým byl i Jesse Lingard. "Gólman jako on vám přidává extra sebedůvěru. Několikrát se už zdálo, že dokážou dát gól a vyrovnat, ale on nás pokaždé zachránil. U některých zákroků jste si museli prostě říct: Wau, pane bože. Je jedním z nejlepších na světě. Ne-li tím nejlepším," prohlásil záložník, který v utkání odehrál 83 minut.

Chválu svému svěřenci vrátil i kouč Solskjaer, který vítěznou sérií vytvořil rekord United. Žádný jiný trenér v historii tak dobrý start do angažmá v Manchesteru ještě neměl. "Máme nejlepšího brankáře na světě. Už jsem to říkal několikrát. V Manchesteru bylo několik fantastických brankářů a on vyzývá Edwina (van der Saara) a Petera (Schmeichela) v boji o nejlepší jedničku United historie," vysekl trenér poklonu na adresu brankáře, kterého dělí v Premier League tři nuly od hranice magické stovky.

Brankář Manchesteru United David de Gea chytá střelu Harry Kanea z Tottenhamu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

Udělal brankářskou revoluci

De Gea si přesto vyslechl i kritiku. Nespočet fanoušků ve fórech a dalších místech začalo psát, že Španěl sice pochytal šance a velký počet střel, dle nich to měl ale jednoduché, jelikož zakončující hráči ho trefovali.

S tím však nesouhlasí bývalý anglický reprezentační brankář Ben Foster, který celou situaci viděl hodně odlišně. "Četl jsem, co spousta lidí píše. Že všechny střely, které šly na De Geu, byly přímo na něj. Prosím uvědomte si, že ten kluk má šílený cit na to, aby byl ve správný čas na správném místě. To se nenaučíte. Fantastický gólman," napsal na Twitter Foster.

Kromě výběru místa De Gea ukázal další fantastickou vlastnost, kterou nemá jen tak někdo. Dokáže vychytat těžké střely nohama a nemusí padat celý na zem, což mu mnohdy umožnilo rychlejší reakce.

Všiml si toho i jeho bývalý spoluhráč Darren Fletcher, podle něhož je Španělův styl v brankářských kruzích revoluční. "Myslím, že udělal v podstatě revoluci v pozici gólmana. Je těžké dostat celé tělo na zem a chytnout míč rukama. On však dokáže využívat při chytání i nohou, což je obrovská výhoda. Zůstává pořád v klidu a v pohodě, drží si stále svůj styl. Neřve na obránce a nešílí. Je nejlepší na světě," pochválil brankáře pětatřicetiletý Skot.

De Gea je tak zpět v plné síle. Kam až letos vytáhne Manchester?

Zdroj
ESPN, Guardian, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články