Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sýkorův hattrick proti Larnace posunul Liberec do Evropské ligy

Liberec – Fotbalisté Liberce si opět zahrají skupinu Evropské ligy. Slovan zvítězil v domácí odvetě 4. předkola nad Larnakou 3:0 a stvrdil postup po venkovní výhře 1:0. O triumfu Severočechů rozhodl hattrickem mezi 8. a 41. minutou čerstvý reprezentant Jan Sýkora. Liberec vyhrál v předkolech Evropské ligy po příchodu trenéra Jindřicha Trpišovského v součtu s minulým ročníkem všech osm utkání.

Liberecký Jan Sýkora se raduje z branky
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Slovan postoupil do skupiny evropského poháru počtvrté v historii a potřetí za poslední čtyři sezony. Za účast v základní části soutěže inkasuje v přepočtu 65 milionů korun, další peníze může vydělat, pokud bude bodovat. Soupeře ve skupině určí Slovanu páteční los, při němž bude ve třetím koši.

Liberec se na lavičce musel obejít bez hlavního trenéra Trpišovského, který byl v závěru úvodního utkání vykázán na tribunu. Severočechům ale absence trenéra nevadila a prožili poločas snů. "Co jsem tady v Liberci, tak jsme takový poločas ještě neodehráli. Dařilo se nám všechno," liboval si kapitán Lukáš Pokorný.

V osmé minutě se Baroš odvážně prosmýkl do vápna, prostrčil balon na malé vápno a Sýkora jej dotlačil do sítě. Dvaadvacetiletý středopolař se netradičně často objevoval téměř až na hrotu útoku a po čtvrthodině přidal svůj druhý gól. Vůch poslal střílený centr na malé vápno a Sýkora na zadní tyči doklepl míč pod břevno.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Liberec - Larnaka

Jindřich Trpišovský: "Oba dva postupy jsou krásné, těžko se to porovnává. Vloni jsme byli v roli outsidera a nikdo nám moc nevěřil. Na druhou stranu tady byli zkušení hráči Pavelka, Šural, Bakoš. Letos to bylo daleko složitější. I když to podle výsledku nevypadá, Larnaka byla jednoznačně nejtěžší z loňských i letošních soupeřů."

Hosté mohli vzápětí snížit, jejich nejnebezpečnějšího hráče Tričkovského však vychytal Dúbravka. Slovan jinak hru kontroloval a v 41. minutě zvýšil na 3:0. Dlouhý nákop domácího brankáře prodloužil hlavou Vůch a Sýkora sám před Miňem zakončil chladnokrevně.

Sýkora tak oslavil svou premiérovou nominaci do reprezentačního A-týmu prvním hattrickem v libereckém dresu, když předtím dal v jednom duelu za Slovan maximálně jeden gól.

"Je to jeden z nejlepších dnů v mém životě, když se to spojí s tou nominací. Nakoplo mě to, jsem rád, že jsem nominaci dostal, ale soustředil jsem se na tenhle zápas. Může to vypadat jako sen, ale já vím, čím jsem si prošel, jak si za tím vším jdu. Je to oprávněné, co se děje," zářil radostí Sýkora.

Po změně stran domácí trochu zvolnili, ale Larnaka, která vyhrála předchozí tři venkovní zápasy této sezony Evropské ligy, se do velkých šancí příliš nedostávala.

Až v závěru nejprve Coufal zblokoval střelu na roh a po něm sudí Bebek odpískal proti Liberci penaltu. Gólman Dúbravka však v 88. minutě Tomásovu střelu k tyči vyrazil.

Slovan Liberec - AEK Larnaka 3:0 (3:0)

Branky: 8., 15. a 41. Sýkora. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič (všichni Chorv.). ŽK: Bartošák, Baroš, Pokorný - Tomás. ČK: 90. Murillo (Larnaka). Diváci: 7570. První zápas: 1:0, postoupil Liberec.

Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Breite - Bartl (79. Navrátil), Folprecht, Sýkora, Vůch (89. Súkenník) - Baroš (82. Komličenko). Trenér: Köstl.

Larnaka: Miňo - Mintikkis (46. Charalambides), Mojsov, Murillo, Charalambus (46. Acorán) - Larena, Boljevič - Tričkovski, Tomás, Tete (59. Englezu) - Alves. Trenér: Idiakez.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články