Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Svoboda: Chceme vyvrátit dogma, že fotbal veřejné prostředky jen spotřebovává

Praha - Profesionální fotbal v České republice přináší do státního rozpočtu 1,2 miliardy korun ročně. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovala společnost KPMG a kterou prezentovala Ligová fotbalová asociace. Podle ní Fotbalová národní liga a Synot liga dohromady vytvářejí také 5822 pracovních příležitostí. "Tato částka mě nepřekvapila. Dokonce jsem očekával částku ještě o kousek vyšší. Je pro mě výzva toto číslo ještě zvýšit," řekl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Dušan Svoboda
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Chceme tím vytvořit určitý tlak na stát a zástupce municipalit, aby vnímali i tento kontext, když budou uvažovat o tom, zda podpořit modernizace stadionů a zázemí fotbalových klubů," dodal Svoboda. Podle studie vynaloží všech 32 profesionálních klubů v ČR za rok dohromady 2,66 miliardy korun. Z toho jde 1,12 miliardy na platy hráčů a 1,2 miliardy na provoz klubu. Zbytek tvoří platy ostatních zaměstnanců a investice.

Dalších 435 milionů korun spolkne ročně fotbal v rámci investic do stadionů. Diváci na stadionech utratí 238 milionů, na sázkách se protočí 250 milionů a 50 milionů stojí výroba televizního a rozhlasového signálu. Celkem je tak odhadovaná spotřeba spojená s fotbalem 3,6 miliardy. Odhadované tržby vyplývající z fotbalu jsou pak až sedm miliard.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbal podle studie přináší do rozpočtu přes miliardu korun

Z toho by podle studie měl stát získat 393 milionů korun na daních, 472 milionů na sociálním pojištění, 193 milionů na zdravotním pojištění a dalších 163 milionů je přínos pro kraje a obce. Z každé stokoruny utracené ve spojení s fotbalem se tak 33 korun vrací do státní kasy. "Měli jsme k dispozici všechny výroční zprávy klubů, využívali jsme i naše předchozí studie ze sportovního prostředí a cestovního ruchu či zkušenosti ze zahraničí, aby naše údaje byly co nejpřesnější," řekl manažer firmy KPMG Ondřej Špaček.

Při srovnání ostatních studií prý fotbal vychází z ekonomického hlediska výrazně lépe než například provoz zámků a hradů. "Pokud porovnáme návštěvnost obou fotbalových soutěží, která je více než 1,1 milionu lidí, a generované příjmy pro státní rozpočet v hodnotě 1,2 miliardy, s návštěvností českých hradů a zámků, kde 13 milionů lidí generuje příjmy 3 miliardy, získáme přehled o funkci profesionálního fotbalu jako ekonomického odvětví," doplnil Špaček.

Český fotbal naopak získal v roce 2014 ze státních dotací 336,5 milionu, z nich však většina putuje na amatérský fotbal a mládež. "Stát přímo prostředky do profesionálního fotbalu nedává. Tato studie tak vyvrací dogma, že fotbal peníze pouze spotřebovává například v souvislosti s organizačním zajištěním zápasů," dodal Svoboda. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články