Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1985: ČSSR – SSSR

Světový šampionát fotbalistek vrcholí. Získá premiérový titul Španělsko, nebo Anglie?

Kdo usedne na fotbalový trůn? Hráčky Španělska, nebo Anglie? To se rozhodne již dnes a pro oba celky půjde případně o historicky první titul mistryň světa. Přímý přenos finálového duelu Španělsko – Anglie i se speciálním předzápasovým studiem sledujte v neděli od 11:40 na ČT2 a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Austrálie – Anglie

Zápas nemá podle sázkových kanceláří jasného favorita. Vzájemná bilance hovoří ve prospěch Angličanek, které zdolaly Španělsko i ve čtvrtfinále loňského mistrovství Evropy. Výběr Albionu nakonec celý turnaj vyhrál.

Angličanky na cestě do finále MS ještě nezaváhaly. V play-off si postupně poradily s Nigérií, Kolumbií a domácí Austrálií. "Každý další krok v turnaji byl nesmírně těžký. Ženský fotbal jde nahoru, reprezentace po celém světě se rychle zlepšují. Finále je obrovský úspěch," uvedla trenérka Anglie Sarina Wiegmanová.

Ostrovní celek došel do semifinále i na dvou předchozích šampionátech, naopak Španělky hrají o medaile poprvé. Svěřenkyně kouče Jorgeho Vildy utrpěly na závěr skupiny debakl 0:4 s Japonskem, v play-off ale následně vyřadily Švýcarsko, Nizozemsko a Švédsko.

"Zdolaly jsme velké týmy, medailisty z minulých šampionátů. Jsme stoprocentně nachystané na finále, nemáme se čeho bát," řekla obránkyně Ona Batlleová.

Na předchozích osmi mistrovstvích světa zvítězily čtyři reprezentace, nyní přibude pátá. Spojené státy, které mají čtyři triumfy, letos na zlatý hattrick nedosáhly a vypadly v osmifinále se Švédskem. Dvakrát ovládly MS Němky a po jednom triumfu mají Norky s Japonkami.

FIFA na turnaji neprodělá

Šéf Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino uvedl, že probíhající mistrovství světa žen v Austrálii a na Novém Zélandu vydělalo přes 570 milionů dolarů (více než 12,6 miliardy korun). FIFA tak díky této částce na turnaji neprodělala. 

Ženský šampionát se poprvé hraje ve formátu s 32 týmy místo předchozích 24. "Ozvaly se některé pochybovačné hlasy, jestli to nebude stát až moc, že na příjmech nevyděláme tolik, že budeme muset turnaj dotovat. Náš postoj byl takový, že pokud bude třeba přispět, tak to uděláme, jelikož to udělat musíme," prohlásil Infantino, jenž vede FIFA od února 2016.

"Tento šampionát ale ve skutečnosti vygeneroval na příjmech přes 570 milionů dolarů, takže jsme pokryli náklady. Nepřišli jsme o žádné peníze a na celosvětové úrovni jsme měli druhý největší příjem ze všech sportů, samozřejmě až na mistrovství světa mužů," řekl třiapadesátiletý funkcionář, který má švýcarské i italské občanství. Loňský podzimní šampionát v Kataru přinesl FIFA zisk 5,8 miliardy dolarů (přes 128 miliard korun).

Zatímco FIFA mezi účastníky mužského turnaje rozdělila 440 milionů dolarů (více než 9,7 miliardy korun), u žen je to 152 milionů dolarů (3,4 miliardy korun). "Všem ženám říkám, že máte sílu to změnit. Vyberte si ten správný boj. Dál tlačte, sněte a jděte si za úplnou rovností. Nejen za stejným podílem na mistrovství světa. Tím směrem už jdeme, ale nevyřeší to všechno. Je to jen jeden měsíc každé čtyři roky a týká se to jen několika hráček z tisíců," mínil Infantino.

Pořadatelé aktuálního šampionátu už v jeho průběhu prohlásili, že se turnaj stane nejnavštěvovanějším v historii a pravděpodobně překoná i rekord v průměrné návštěvnosti na utkání. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články